Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Stłuczone paznokcie

Hanna_
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kilka miesięcy uległam wypadkowi w domu w efekcie którego chirurg zdjął mi paznokcie obu paluchów. Po zakończeniu leczenia złożyłam dokumenty by uzyskać odszkodowanie ( podlegam ubezpieczeniu dodatkowemu w pracy), jednak otrzymałam odpowiedź , że uraz jakiego doznałam nie spowodował trwałego uszczerbku na zdrowiu. Decyzja ta wydaje mi się być krzywdząca więc moje pytanie brzmi :czy są jakieś realne możliwość na to by ubezpieczyciel zmienił swoje stanowisko ?

Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam .

• 4 lata później...

Witam serdecznie,

stopień uszczerbku na zdrowiu zależy od tego jaki to uraz, jakie są jego skutki oraz jak wygląda stan zdrowia po zakończeniu leczenia. Utrata paznokcia może powodować uszczerbek na zdrowiu od 1-5% w ręce prawej oraz 1-4% w ręce lewej. Wysokość uszczerbku zależy więc od tego jak wygląda blizna po utracie paznokcia oraz czy jest szansa na jego odrost. Radzę przeczytać artykuł w temacie urazu dłoni i palców: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/urazy-dloni-i-palcow/.

Jednakże w przypadku usunięcia paznokcia po nieszczęśliwym wypadku w domu czy przy przytrzaśnięciu palca drzwiami od samochodu odszkodowanie można dostać tylko z ubezpieczenia indywidualnego lub grupowego od następstw nieszczęśliwych wypadków. Polisy te rządzą się swoimi prawami i to, czy odszkodowanie za dany uraz się należy czy nie zależy od Ogólnych Warunków Ubezpieczenia zawartej umowy. Często znajduje się w nich wykaz chorób i zdarzeń za które można uzyskać świadczenie. Trzeba więc zajrzeć do swojej polisy oraz OWU i sprawdzić, czy za utratę paznokcia należy się odszkodowanie. Wysyłam link do artykułu w temacie dochodzenia roszczeń z ubezpieczenia NNW: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/uszczerbek-na-zdrowiu-a-dochodzenie-roszczen-z-ubezpieczenia-nnw/.

Tak czy inaczej warto się odwołać od negatywnej decyzji ubezpieczyciela, bo te pierwsze decyzje często są błędne lub zaniżone. W razie dalszych pytań jestem do dyspozycji.

Pozdrawiam,

Izabela