Mohito Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Jestem sprawcą wypadku, w którym najbardziej ucierpiał pasażer (trwały uszczerbek na zdrowiu). Samochód prowadziłem bez uprawnień (odszkodowanie z OC nie przysługuje), ale trzeźwy i nie byłem pod wpływem żadnych substancji. Pasażer sądownie wywalczył odszkodowanie 30tys., które spłacam.Mam informację, że pasażer po spłacie całej kwoty będzie rościł o rentę. Jest to osoba, która do momentu wypadku nigdy nie pracowała (mimo 24 lat w dniu wypadku), nie ma wykształcenia (nawet nie ukończone gimnazjum) więc renta się nie należy, a pieniądze się przydadzą. Jest to człowiek, który nie dba o swoje zdrowie, pije i prawdopodobnie zażywa narkotyki.Czy taka renta się należy? Dożywotnia? W jaki sposób może ta wysokość być wyliczona, procent z wypłaty czy istnieje pełna dowolność? W jaki sposób mogę się bronić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Witam,czy owy pasazer swiadomy byl braku posiadania uprawnien do kierowania pojazdami przez pana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adaciz Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Witam! Renta przysługuje co do zasady w razie całkowitej lub częśćiowej utraty zdolności do pracy, zmniejszenia widoków powodzenia na przyszłość albo zwiększenia się potrzeb.Możliwa obrona: zaprzeczenie w.w. faktom lub zaprzeczenie aby w.w. fakty, jeśli nastąpiły, to na skutek Pana działania.adw. Ada Ciż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi