Jump to content
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie za potracenie...

Recommended Posts

Tydzień temu przechodząc na zielonym świetle zostałam potracona przez samochód ciężarowy (policja ustaliła, że winny był kierowca - wymusił pierwszeństwo). W wyniku potracenia nie doznałam zewnetrznych obrażeń - odniosłam obrażenia w postaci ogólnych potłuczeń ciała, nie straciłam przytomności, pomimo tego że uderzyłam tyłem głowy w nawirzchnię. Oprócz tego doznałam szoku, zrobiono mi 6 zdjec rtg (promieniowanie to jest szkodliwe dla organizmu), wykupiłam juz 1 receptę (środki przeciwbólowe), mam skierowanie do neurologa (muszę iśc prywatnie, ponieważ w ramach ubezpieczenia trzeba czekać 2 miesiące), w ramach kontroli czeka mnie także tomografia komputerowa głowy.Kierowca samochodu została ukarany mandatem i na tym sprawa się skończyła.

Proszę o wskazówki jak należy postapić w takiej sytuacji, od kogo powinnam domagać się pokrycia kosztów mojego leczenia i jakiegoś zadoścuczynienia.

Czy mogę uzyskać od pracodawcy świadczenie w związku z wypadkiem w drodze do pracy?

Tydzień temu przechodząc na zielonym świetle zostałam potracona przez samochód ciężarowy (policja ustaliła, że winny był kierowca - wymusił pierwszeństwo). W wyniku potracenia nie doznałam zewnetrznych obrażeń - odniosłam obrażenia w postaci ogólnych potłuczeń ciała, nie straciłam przytomności, pomimo tego że uderzyłam tyłem głowy w nawirzchnię. Oprócz tego doznałam szoku, zrobiono mi 6 zdjec rtg (promieniowanie to jest szkodliwe dla organizmu), wykupiłam juz 1 receptę (środki przeciwbólowe), mam skierowanie do neurologa (muszę iśc prywatnie, ponieważ w ramach ubezpieczenia trzeba czekać 2 miesiące), w ramach kontroli czeka mnie także tomografia komputerowa głowy.Kierowca samochodu została ukarany mandatem i na tym sprawa się skończyła.

Proszę o wskazówki jak należy postapić w takiej sytuacji, od kogo powinnam domagać się pokrycia kosztów mojego leczenia i jakiegoś zadoścuczynienia.

Czy mogę uzyskać od pracodawcy świadczenie w związku z wypadkiem w drodze do pracy?

Witam,

przed rozpoczęciem „walki” o swoje pieniądze konieczne zrób wszystkie, konieczne oczywiście, zalecane przez lekarzy badania – tak aby upewnić się, że naprawdę nic Ci nie jest. Korzystając z usług prywatnych lekarzy pamiętaj o rachunkach lub fakturach, jeśli dojeżdżasz do placówek medycznych zapisz sobie - kiedy, gdzie i czym jechałaś. O zwrot poniesionych kosztów -wszystkich udokumentowanych-będzie się można starać z polisy OC sprawcy wypadku.

Jeśli chodzi o świadczenie od pracodawcy w związku z wypadkiem w drodze do pracy?

- osoba zajmujące się ubezpieczeniem grupowym w firmie poinformuje o szczegółach.

Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.

Witam

Serdecznie dziękuję za odpowiedż. Mam jeszcze jedno pytanie. Jeżeli wyniki przeprowadzonych badań będą świadczyły o braku zmian urazowych to czy w takim wypadku także będę mogła ubiegać się o zwrot kosztów za badania z OC kierowcy?

Pozdrawiam serdecznie.

• 2 weeks later...

Witam,

Zgodnie z przepisami KC może Pani uzyskać odszkodowanie od osoby odpowiedzialnej za powstanie szkody. Ponieważ sprawca poruszał się pojazdem z ważnym ubezpieczeniem OC (tak zakładam) to ubezpieczalnia pokrywa wszelkie roszczenia finansowe wynikłe ze zdarzenia.

Jeżeli sprawca nie odwoływał się od decyzji policji ma Pani prawo żądać od ubezpieczalni OC sprawcy zwrotu kosztów leczenia (lub nawet wyłożenia kosztów leczenia z góry), dojazdów do lekarzy, zwrotu kosztów rehabilitacji i innych poniesionych kosztów (związanych z powstałymi w wypadku szkodami).

Na podstawie poniższych artykułów KC ma Pani również prawo do uzyskania zadośćuczynienia:

Art. 444. § 1. W razie uszkodzenia ciała lub wywołania rozstroju zdrowia naprawienie szkody obejmuje wszelkie wynikłe z tego powodu koszty. Na żądanie poszkodowanego zobowiązany do naprawienia szkody powinien wyłożyć z góry sumę potrzebną na koszty leczenia, a jeżeli poszkodowany stał się inwalidą, także sumę potrzebną na koszty przygotowania do innego zawodu.

§ 2. Jeżeli poszkodowany utracił całkowicie lub częściowo zdolność do pracy zarobkowej albo jeżeli zwiększyły się jego potrzeby lub zmniejszyły widoki powodzenia na przyszłość, może on żądać od zobowiązanego do naprawienia szkody odpowiedniej renty.

§ 3. Jeżeli w chwili wydania wyroku szkody nie da się dokładnie ustalić, poszkodowanemu może być przyznana renta tymczasowa.

Art. 445. § 1. W wypadkach przewidzianych w artykule poprzedzającym sąd może przyznać poszkodowanemu odpowiednią sumę tytułem zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę.

Jeżeli wypadek miał miejsce bezpośrednio w drodze do pracy ZUS wypłaci Pani pełne wynagrodzenie (100%) z tego powodu roszczenie utraconych dochodów nie powinno być podnoszone przed ubezpieczalnią (chyba, że utraciła Pani premię lub podwyżkę?).

Służę radą.