Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odwołanie w protokole powypadkowym.

kortis71
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 28 kwietnia 2015 r., będąc zatrudniony na stanowisku „pracownik magazynowy”, uległem wypadkowi przy pracy, skutkiem czego doszło do uszkodzenia (pęknięcia) łąkotki bocznej kolana lewego oraz zablokowania kolana. Z uwagi na powyższe, konieczne było przeprowadzenie zabiegu operacyjnego, mającego na celu usunięcie pękniętej łękotki oraz odblokowanie kolana.

Do zdarzenia doszło gdy przepakowywałem zawartość jednej palety na drugą, byłem wtedy w pozycji przykucniętej ponieważ podnosiłem coś ciężkiego (do 30kg) z dołu palety (dodam że przez 8h przepakowuję towar z jednej palety na drugą, średnio 20kg jedna paczka a takich jest z 200-300 na zmianę, wszystko ręcznie)

W czasie wyprostu kolano strzeliło, pojawił się ból a ja nie mogłem go do końca wyprostować.

Problem polega na tym że rok temu miałem już problem z tym kolanem a łąkotka była szyta operacyjnie + rehabilitacja przez pół roku.

Wszyscy lekarze dopuścili mnie do pracy bez żadnych zastrzeżeń/ograniczeń oraz jednogłośnie uważali że mogę dalej funkcjonować tak jak noga była by całkowicie zdrowa.

Jutro przyjedzie do mnie BHP-owiec z protokołem powypadkowym i już zapowiedział że nie uzna mi tego jako wypadek przy pracy ponieważ jest to uraz nawrotowy.

Jak najlepiej sie jutro odwołać w protokole od jego decyzji?

Zupełnie nie wiem jak się bronić w moim przypadku.

Na pewno będę składał odwołanie do sądu pracy.

Czy ta sprawa jest do wygrania czy są bardzo nikłe szanse jeśli już kiedyś były problemy z łąkotką (leczone operacyjnie i rehabilitacyjnie)?

PS. Ile mam czasu na odwołanie się do sądu z tym protokołem jak już otrzymam zatwierdzony i nieuznany wypadek?

Bardzo proszę Was o jak najszybszą pomoc, pozostało mi mało czasu.

Rozumiem że pomimo tego że łąkotka była wcześniej zszyta, rehabilitacja przeprowadzona a ja funkcjonowałem jak przed urazem jest to sprawa nawrotowa i nie do wygrania?

W opinii 4 lekarzy ortopedów + 2 rehabilitantów moja kontuzja w takich okolicznościach jest wręcz podręcznikowa i w pełni zdrowym ludziom właśnie w takich okolicznościach najczęściej pękają łąkotki.

Mimo wszystko będę się odwoływał od tej decyzji. Bardzo proszę o pomoc co mogę wpisać w protokole w odwołaniu od decyzji BHP.