Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Błąd medyczny

bladmedyczny
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Z ciekawości chciałam zapytać ile mogę otrzymać odszkodowania.

mam 23 lata, nadal się leczę (od grudnia 2014r).

Lekarz wycenił to tak:

pkt. 42 upośledzenie ostrości słuchu średnia dla ucha prawego i lewego -20%

pkt. 44 zwężenie lub zarośnięcie zewnętrznego przewodu słuchowego - 20%

Pkt.10 b) - zaburzenia adaptacyjne będące następstwem urazów i wypadków w których nie doszło do trwałych uszkodzeń OUN. Minimum 10%

• 2 tygodnie później...
bladmedyczny wrote:
Witam,
Z ciekawości chciałam zapytać ile mogę otrzymać odszkodowania.
mam 23 lata, nadal się leczę (od grudnia 2014r).

Lekarz wycenił to tak:

pkt. 42 upośledzenie ostrości słuchu średnia dla ucha prawego i lewego -20%
pkt. 44 zwężenie lub zarośnięcie zewnętrznego przewodu słuchowego - 20%
Pkt.10 b) - zaburzenia adaptacyjne będące następstwem urazów i wypadków w których nie doszło do trwałych uszkodzeń OUN. Minimum 10%
Żeby coś dostać to trzeba udowodnić winę za błąd medyczny, a nie napisała Pani w jakich okolicznościach doszło do urazy i jakie są zaniedbania placówki medycznej / lekarza, a to jest w tej chwili najważniejsze.

Witam,

Sprawę najpierw oddalam do opinii niezależnego lekarza tej samej specjalizacji co lekarz ktory popelnil blad. lekarz prowadzacy nie postawil diagnozy, a nawet nic nie robil w tym kierunku by to zrobic.

W opinii czytam;

Zastrzeżenia można mieć do wszystkich lekarzy, którzy konsultowali i leczyli pacjentkę i przewlekłości ich leczenia, ze szczególnym uwzględnieniem laryngologów. Lekarze rodzinni mogli przynajmniej wykluczyć cukrzycę. Mogli również zlecić posiewy. Można również stawiać zarzut niewykonania wszystkich niezbędnych badań diagnostycznych i obrazowych (tomografia komputerowa, scyntygrafia kości). Skupiłabym się również na odmowie leczenia szpitalnego przez dr ,,,,,Proszę pamiętać, że zgodnie z ustawą o zawodzie lekarza, lekarz może odmówić leczenia( kiedy nie jest zagrożone życie zdrowie pacjenta), musi jednak wskazać alternatywną placówkę. Tutaj miała być kontynuacja leczenia ambulatoryjnego. Czy ze względów merytorycznych? Odręczne wpisy są nieczytelne. Domagałabym się stanowiska

szpitala w tej sprawie. Jeżeli w tym szpitalu nie było wolnych miejsc obowiązkiem lekarza było wskazanie innej placówki szpitalnej. Brakuje mi tutaj zwłaszcza wykonania testów alergicznych oraz oczywiście posiewu z antybiogramem w celu wdrożenia celowego leczenia miejscowego lub ogólnego.