Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

nie uznany wypadek przy pracy

soczek111
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jakiś czas temu wykonywałem swoją codzienną pracę wynikającą z karty charakterystyki zajmowanego stanowiska. Stojąc na korytarzu przy schodach wyjściowych oczekiwałem na przyjście interesantów. Zauważyłem mężczyznę stojącego przed drzwiami wejściowymi i patrzącego się w moją stronę. Uznałem, że mężczyzna jest jednym z nich i nie widzi przycisku domofonu. Postanowiłem zejść schodami w dół i sprawdzić kto to jest i ewentualnie go wpuścić bądź wskazać mu domofon. Schodząc w dół ześliznąłem na zapiaszczonym stopniu. Krzywo stanąłem i poczułem bardzo silny ból prawej nogi w okolicy kostki. Noga zaczęła mi puchnąć poprosiłem o wezwanie pogotowia. Poddałem się badaniu na zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu z wynikiem negatywnym. Zostałem przewieziony przez załogę pogotowia do Szpitala Ratunkowego gdzie wykonano mi zdjęcie RTG oraz miałem konsultację z lekarzem ortopedą. Lekarz stwierdził skręcenie prawego stawu skokowego. Założono mi gips i wystawiono zwolnienie lekarskie na 3 tygodnie. Po 12 dniach od wypadku przyjechał do mnie BHPowiec z Oddziałowym Społecznym Inspektorem Pracy. Zostałem powiadomiony że schody są nowe (niewyszczerbione), firma sprzątająca codziennie te schody sprząta i nie wiadomo skąd się na schodach znalazł ten piasek, nie mam w swoich obowiązkach otwieranie drzwi dla interesantów w związku z czym nie uznano mi wypadku przy pracy gdyż nie wystąpił czynnik zewnętrzny oraz nagłość zdarzenia. Pomimo mojego odwołania ... pracodawca podtrzymał decyzję na podstawie opinii BHPowca, że nie jest to wypadek przy pracy. Proszę o pomoc, czy jest to wypadek przy pracy?

Wszyscy zasłaniają się tym, że jest wynajęta firma sprzątająca (codziennie sprząta) tak więc pracodawca jak i zarządca budynku wywiązali się z przepisów BHP i mają "czyste ręce dlatego nie chcą uznać wypadku przy pracy. Zapiaszczenie schodów powstało naturalnie w związku z naniesieniem piachu na butach przez innych pracowników. Zapiaszczenie powstało z przyczyn naturalnych. Mam pytanie, tak więc skoro pracodawca wypełnił wszystkie wymogi BHP nie można uznać, że był to wypadek przy pracy? Jeżeli powstaje wypadek przy pracy to pracodawca ponosi jakąkolwiek konsekwencję, pomimo tego, że spełnił wszystkie wymogi BHP?