Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek a protokół powypadkowy

sensual28
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku wrzesnia doznalam wypadku w pracy. Podczas przenoszenia jednej rzeczy z wozka na drugi wozek udarzylam sie i dosnalam urazu reki. Od razu napisze ze przenoszenie tych pakunkow bylo z polecenia przelozonego gdyz nie powinny lezec na wozku numer 1 bo nie byl do nich przeznaczony. Podczas przenoszenia uderzylam sie i od razu po pracy pojechalam na pogotowie. Oczywiscie zglosilam przelozonemu a ten napisal notatke ze mam uraz reki i wyjasnie wszysko w bhp. Podpisalam i pojechalam na pogotowie. Tam badania, zdjecia, gips itd i zwolnienie lekarskie ktore mam do dzisiaj. wiem ze zostalo to zgloszone do bhp ale pan z bhp powiedzial ze w protokole bedzie data zgloszenia pazdziernikowa bo wczesniej z nimi nie rozmawialam i oni nie wiedzieli i w rozmowie przyznal ze nie wiedzial o notatce. Czy moga tak zrobic jesli wczesniej przelozony spisal notatke ze podczas pracy doznalam urazu? Malo tego jeszcze na mnie nakrzyczal. Albo czy moga uznac moja wine skoro wykonywalam cos na polecenie przelozonego?

• 1 miesiąc temu...

Witam,

należy rozróżnić, że czym innym jest dzień uzyskania zawiadomienia zespołu o wypadku (któryś dzień października w Pani sprawie), data zdarzenia (początek września) a data sporządzenia protokołu. Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów w sprawie ustalania okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy po ustaleniu okoliczności i przyczyn wypadku zespół powypadkowy sporządza - nie później niż w terminie 14 dni od dnia uzyskania zawiadomienia o wypadku! protokół ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku przy pracy według wzoru ustalonego przez ministra właściwego do spraw pracy. Jeżeli okazałoby się, że w protokole będzie wpisana nieprawidłowa data wypadku, proszę złożyć zastrzeżenia i uwagi do protokołu, ma Pani możliwość dochodzenia sprostowania treści tego protokołu także przed sądem pracy.