Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Ściśnięcie drzwiami autobusu a odszkodowanie

risata
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zostałam ściśnięta drzwiami w autobusie. Drzwi kilkukrotnie zamknęły się na mojej głowie i twarzy. Kierowca stwierdził, że mnie nie zauważył. Na drugi dzień zaczęła boleć mnie głowa, zwymiotowałam, pojawiły się zawroty głowy. Trafiłam na szpitalny SOR i tam po badaniach i prześwietleniu RTG stwierdzono, że nie ma urazów i ból minie. Mija kolejny dzień i głowa mnie boli. Złożyłam skargę do przewoźnika, ale czy przysługuje mi prawo do odszkodowania, skoro jasno mi nie stwierdzono i nie wpisano w dokumentację, wstrząśnienia mózgu?

Autorowi zależy na poradzie, a nie na naganianiu do skorzystania z usług.

Risata, najważniejsze to udowodnić, że do zdarzenia doszło w określonym autobusie i w określonej dacie - tj. udowodnienie winy osoby odpowiedzialnej za zdarzenie. Coraz więcej autobusów ma monitoring, a więc spróbuj wystąpić do przewoźnika z prośbą o udostępnienie nagrania lub o sporządzenie protokołu ze zdarzenia (może byli również świadkowie). Jak już będziesz miała dowód potwierdzający winę pracownika przewoźnika, to zacznij zbierać dokumentację medyczną, która dokładnie zdiagnozuje Twoje obrażenia. Zawsze możesz prosić placówkę o uzupełnienie wpisów w dokumentacji medycznej lub udać się do swojego lekarza POZ z prośbą o wystawienie skierowania do neurologa (z uwagi na zawroty głowy, etc.). Jeżeli byłaś na zwolnieniu lekarskim, a nie był to wypadek np. w drodze do pracy lub z pracy, to przysługuje Ci również roszczenie o odszkodowanie z tytułu utraconych dochodów i inne.

Analizując wysokość przysługujących roszczeń musisz sama ocenić, czy opłaca się Tobie ich dochodzić...