jacobs161 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Witam. W październiku doznałem wypadku komunikacyjnego. Jadąc motorowerem prawidlowo droga z pierwszeństwem samochód wymusił pierwszeństwo i uderzyłem motorower em w samochód. W wyniku czego doznałem lekkich obrażeń glowy i złamania nasady kości pszczelowej. Jedynym wyjściem była operacja. W szpitalu spędziłem17 dni. Operacja ssię udała. Jestem po miesięcznej rehabilitacji w szpitalu. Jakiej wysokości odszkodowania mogę się spodziewać ? Choć żadne pieniądze nie zwrócą mi bólu cierpienia i blach w nodze które najprawdopodobniej będę usuwal za rok czyli następna operacja.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazej_Andruszkiewicz Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Trudno jest określić kwotę bez analizy dokumentacji. Nie mniej jednak należy się Tobie prócz zadośćuczynienia, zwrot kosztów leczenia, zwrot tytułem opieki osób trzecich a także zwrot utraconego dochodu (o ile poniosłeś) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej_Gryczka Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 TeresaR wrote: Zadośćuczynienie należy się poszkodowanemu, który poniósł straty moralne , finansowe czyli wszystko to co 0 Pani Tereso jaki przepis reguluje przyznanie zadośćuczynienia za straty finansowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej_Gryczka Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 jacobs161 wrote:Witam. W październiku doznałem wypadku komunikacyjnego. Jadąc motorowerem prawidlowo droga z pierwszeństwem samochód wymusił pierwszeństwo i uderzyłem motorower em w samochód. W wyniku czego doznałem lekkich obrażeń glowy i złamania nasady kości pszczelowej. Jedynym wyjściem była operacja. W szpitalu spędziłem17 dni. Operacja ssię udała. Jestem po miesięcznej rehabilitacji w szpitalu. Jakiej wysokości odszkodowania mogę się spodziewać ? Choć żadne pieniądze nie zwrócą mi bólu cierpienia i blach w nodze które najprawdopodobniej będę usuwal za rok czyli następna operacja.pozdrawiamZ polisy OC sprawcy może przysługiwać Panu::1. zadośćuczynienie za ból krzywdę i cierpienie - kwota może być ustalona po zapoznaniu się z dokumentacja medyczną, Pana sytuacją zawodową i życiową, znanym wynikiem leczenia2. odszkodowanie:- z tytułu zniszczonych rzeczy- za skuter- z tytułu opieki osób drugich- z tytułu kosztów poniesionych na rehabilitację, przejazdy, leczenie- z tytułu utraconego dochoduDodatkowo jeśli posiada Pan polisy NNW (szkolne, pracownicze, skutera) z nich może wystąpić Pan o odszkodowanie.Przy takich obrażeniach z OC na wystąpienie ma Pan lat 20, a z innych ubezpieczeń dobrowolnych 3 lata od zdarzenia. Więc sugestie, że musi Pan działać szybko i już nie są prawdziwe.Proszę wykonać zdjęcia blizn, zbierać faktury i na tym etapie pilnować procesu leczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacobs161 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Ale czy odszkodowanie za pojazd należy mi się juz teraz czy to wszystko będzie zawarte w całości odszkodowania.? Pojazd do kasacji oczywiscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazej_Andruszkiewicz Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Pojazd jest oddzielną kwestią - niezależną od zadośćuczynienia. Musisz zgłosić szkodę na pojazd i szkodę na osobie (zadośćuczynienie). Kwestią jest czy ubezpieczyciel będzie czekał na zakończenie sprawy sądowej. Jeżeli sprawa jest oczywista, czyli sprawca zajechał Ci drogę to nie ma na co czekać. Dodatkowo jeżeli sprawca przyznał się do winny to wtedy już ubezpieczyciel nie ma podstaw na oczekiwanie. Sąd jedynie w zasadzie ma określić wymiar kary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacobs161 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Rozumiem.czyli prawnik zajmuje się zadoscuczynieniem a ja pojazdem tak ? Wole zapytać gdyż pierwszyraz jestem w takiej sytuacji ; ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazej_Andruszkiewicz Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Nie ma co ukrywać, że sprawy o zadośćuczynienie są bardziej skomplikowane niż samochodowe. Możesz zgłosić szkodę do ubezpieczyciela za pojazd najlepiej telefonicznie. Podajesz tam okoliczności wypadku, swoje dane, dane sprawcy (jak posiadasz), numer polisy (łatwo sprawdzić na stronie UFG jak masz numer rejestracyjny), charakter uszkodzeń. Ubezpieczyciel przyjedzie oglądnie motorower wyceni szkodę. Ubezpieczyciel ma 30 dni na podjęcie decyzji z możliwością przedłużenia do 90. Jacobs 161 i ostrzegam Ciebie przed Teresą R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacobs161 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Ja juz mam wybrana firmę od odszkodowań ale wole tez poznać zdanie innych.czy trzeba wysyłać jakaś dokumentację pojazdu do nich czy telefonicznie się załatwia sprawę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej_Gryczka Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Ja pojazd zgłaszałbym samodzielnie, po co płacić prawnikowi za wysłanie zgłoszenia Zgłosić telefonicznie i następnie uzupełnić dokumenty. PS Twój pełnomocnik powinien CI to wytłumaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacobs161 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Ok dziękuję. Wolę to załatwić bo nie dostane za pojazd wiele ale w tym momencie każdy grosz się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolo Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Dokładnie. W tym przypadku pomoc prawna nie jest do końca konieczna, a nawet to dodatkowa oszczędność. Ja będąc w podobnej sytuacji również samodzielne wysyłałem zgłoszenieimplanty gnieznodentysta gnieznochirurg stomatolog gnieznostomatolog gnieznoortodonta gniezno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_ Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 sylka085 - udziel tej pomocy tu na forum - po to jest p.s. na razie nie udzielasz pomocy a jedynie próbujesz "naganiać" klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazej.Andruszkiewicz Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Pamiętam jak było to dziś, gdy przejmowałem sprawę po DRB. Nic DRB nie wywalczyło dla klienta (wypadek ze skutkiem śmiertelnym), ubezpieczyciel powołał się na wyłączną winę. I dobrze, że Poszkodowani zwrócili się do mnie bo otrzymali 80 tyś zł przy bardzo wysokim przyczynieniu. Gdy przekazywałem im pieniądze to aż mieli łzy w oczach. Ciekawi mnie kto wam taki certyfikat przyznał ? PIDIPO we władzach którego zasiadają ludzie DRB ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_ Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 RadekSzatkowski_DRB wrote: ... dlatego też dostaliśmy w 2015 roku certyfikat za największe odszkodowania wywalczone w Polsce. To takie certyfikaty wydają, bo nie kojarzę żeby jakaś firma kontaktowała się z nami i sprawdzała najwyższe uzyskane przez nas odszkodowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazej.Andruszkiewicz Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Michał sami sobie nadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_ Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Może też zaczniemy. Ja wydam Tobie a Ty mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi