Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie za uszczerbek z grupowego pzu - uraz nogi

kamil_roz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Mam problem z odzyskaniem odszkodowania za uszczerbek na zdrowiu, otóż:

W lipcu 2015 roku poszedłem do ortopedy i bólem w kolanie, ortopeda stwierdził przewlekłą niestabilnośc w kolanie i skierował na rezonans magnetyczny.w karcie zdrowia wpisał od kilku miesiecy bóle kolana lewego (nie pamietałem mwówczas kiedy dokladnie sie to stało)...itd. Po rezonansie stwierdzono uszkodzenie łąkóątki itd oraz zerwane więzadła krzyzowe przednie. Dalej miałem w szpitalu artroskopie która potwierdziła zerwane wiązadła.Przyszedł czas na zlozenie odszkodowania za uszczerbek na zdrowiu z grupowego ubezpieczenia z pzu. W pzu Pani kazał mi wpisac kiedy dokładnie mi sie to stało wiec wpiasłem ze 8 maja grając w piłkę poczułem silny ból w lewym kolanie i zszedłem z boiska. Jako że miałem urlop w pracy nie poszedłem z tym do lekarza myslac ze to jakies naderwanie itp. Po kolejnej wizycie na boisku tj. w lipcu nie mogłem kopnąć piłki bo czyłem że kolano mi "ucieka" wiez poszedłem do lekarza jak pisałem wczesniej.

Dziś dostałem pismo odmowne z pzu z taka trescie :

Przedstawiona dokumentacja medyczna oraz opinia lekarza orzecznika nie potwierdza, aby stwierdzony trwały uszczerbek na zdrowiu pozostawał w związku przyczynowo-skutkowym ze zgłoszonym zdarzeniem i opisanym mechanizmem urazowym. Brak w dokumentacji medycznej potwierdzenia okoliczności urazowych z 2015-05-08. Natomiast potwierdza fakt diagnostyki i leczenia przewlekłej niestabilności kolana.

Co mam z tym dalej robić?odwołanie?proszę o pomoc

Przed ubezpieczycielem musisz udowodnić, że doznałeś uszczerbku na zdrowiu w związku z urazem (tj. przyczyną zewnętrzną) a nie w następstwie stanu chorobowego. Na Tobie spoczywa ciężar dowodu. Ostatnio bardzo częsta przyczyna odmów ubezpieczycieli.

Moja mała rada: ubezpieczenia NNW nie są warte płacenia składek - w szczególności te z PZU.

mam podobne doświadczenia z grupówką (niby dobry pakiet, duża firma) - nic nie załatwiłem, nawet mnie na komisje nie powołali o która prosiłem ale temat zostawiłem bo jak się wczytałem w OWU to za mój uraz mógłbym dostać AŻ 3% uszczerbku (chyba na PLN to jakieś 1200zł o ile pamiętam) i przecież nie pójdę z tym do sądu. Oceniali mi sprawę w dwóch firmach odszkodowawczych ale też tego nie chcą, wcale sie im nie dziwię ;)

Kolega z firmy jak na dole miał wypadek w pracy to zgłosił też do grupówki - chłop buta nie mógł założyć taka stopa zniekształcona przez pół roku a Ci mu że tabela w OWU przewiduje na "ten typ urazu" 2% bo to lekki typ urazu.

Ogólnie to z grupówki chyba się wypiszę, może jakieś ubezpieczenie medyczne będzie trafniejsze niż grupówka

• 4 lata później...

Witam,

opłacam grupówkę z PZU w pracy. Płacę około 80 zł miesięcznie. Niedawno na spacerze źle nadepnęłam nogą na chodnik (był w dobrym stanie) i skręciłam kostkę. Uraz był poważny i wymagał rehabilitacji. 3 miesiące byłam na L4. Teraz po zakończeniu leczenia noga boli na zmianę pogody i jak mocno ją przeciążam. Zgłosiłam uraz w moim PZU i odmówili wypłaty twierdząc, że świadczenie się nie należy, bo w zdarzeniu nie ma przyczyny zewnętrznej!! Co to w ogóle oznacza? Płacę co miesiąc tyle pieniędzy a jak przychodzi co do czego to okazuje się, że nic się nie należy. Czy mogę się odwołać?

Witam serdecznie,

każdy ubezpieczyciel ma wiele różnych rodzajów polis a ich warunki są dokładnie opisane w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia (OWU). Nie mając wglądu do Pani polisy mogę więc udzielić odpowiedzi zgodnie z moim doświadczeniem w sprawach ubezpieczenia NW.

Ubezpieczyciele wypłacają świadczenia z polis NNW za poważne zachorowanie, utratę osoby bliskiej czy uszczerbek na zdrowiu spowodowany nieszczęśliwym. Definicja nieszczęśliwego wypadku mówi o tym, że jest to nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną, w następstwie którego ubezpieczony niezależnie od swej woli doznał uszkodzenia ciała, rozstroju zdrowia lub zmarł. Niestety w sytuacji złego nadepnięcia na dobrej jakości podłoże nie ma przyczyny zewnętrznej. Zdarzenie to nie spełnia więc definicji nieszczęśliwego wypadku. Podejrzewam, że to właśnie był powód odmowy ubezpieczyciela. Radzę jednak sprawdzić zapisy OWU i ewentualnie odwołać się od tej decyzji.

Zawierając polisę od następstw nieszczęśliwych wypadków warto najpierw dokładnie przedstawić swoje oczekiwania agentowi a po drugie przed podpisaniem umowy przeczytać OWU i sprawdzić, w jakich sytuacjach ubezpieczyciel będzie mógł odmówić wypłaty świadczenia. Niestety takie polisy nie chronią nas w każdym przypadku wystąpienia nieszczęśliwego wypadku czy choroby. Radzę więc świadomie zawierać tego typu umowy.

Życzę zdrowia oraz wszystkiego dobrego. W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu poprzez zgłoszenie albo odpowiedź na forum.

Pozdrawiam,

Izabela Praska