mnowak02 Posted July 12, 2010 Share Posted July 12, 2010 Witam,Podczas wysiadania z samochodu zle nadepnąłem i uszkodziłem sobie więzadła w stopie. NSamochoód posiada ubezpieczenie OC i NNW w Warcie. Nie jestem właścicielem tego auta. Auto jest zarejestrowane na mame. Moje pytania to:1. Czy mogę wnioskować o ubezpiecznie z tytułu trwały uszczerbek na zdrowiu z NNW?a) jeżeli przyznają ubezpieczenie czy wzrosną składki NNW lub OC??2. Czy mogę wnioskować o ubezpieczenie z OC? Jeżeli tak to:a) co się dzieję gdy sam jechałem autem i wysiadałem z niegob) co się dzieję gdy kierował właściciel a ja siedziałem obokc) czy jeżeli można wnioskować z ubezpieczenia OC czy po wypłacie odszkodowania wzrosną składki mamie na OC ?? Prosiłbym o odpowiedź w powyższej formie tzn. w punktach i podpunktach dla przejrzystości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sciema2 Posted July 12, 2010 Share Posted July 12, 2010 wczoraj jako pasażer wysiadałam z samochodu.Zamykając drzwi przyczasłam sobie kciuk z lewej ręki.Mam złamany i odszedł mi paznokiec.czy moge się ubiegac od własciciela odszkodowania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominika Posted July 19, 2010 Share Posted July 19, 2010 jeśli mial nnw to takKierowca winny nie jest wiec z oc odpada Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal_ Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 1. Taka) możliwe - zależy od ubezpieczenia (tylko z NNW);2. Nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ksawery78 Posted January 6, 2016 Share Posted January 6, 2016 z OC to ma być związane z ruchem pojazdu chyba- jest coś tam w przepisach o "wsiadaniu i wysiadaniu z pojazdu" ale sama przyczyna musi byc nadal związana z ruchem pojazdu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal_ Posted January 7, 2016 Share Posted January 7, 2016 Ale by móc wnioskować o odszkodowanie z OC musi znaleźć się osoba odpowiedzialna za szkodę. W tym przypadku jedyną winną osobą jest sam poszkodowany. Nie rozpatrujemy zatem kwestii "ruchu pojazdu". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wanda Posted November 17, 2019 Share Posted November 17, 2019 Wysiadajac z samochodu jako pasazer upadlam.Na pogotowiu lekarz w karcie informacyjnej wpisał że doszlo do urazu kolana/skręcenie i nadawanie wiązania w stawie kolanowym/ nie wpisując że do zdarzenia doszło podczas wysiadania z samochodu i z tego powodu ubezpieczyciel odmawia wypłaty odszkodowania.Obecnie lekarz twierdzi że nie może już tego dopisać.Co mam w tej sytuacji zrobić aby otrzymać odszkodowanie?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now