Wypadek co dalej
Założył Midnight, 14 stycznia 2016 · 404 wyświetlenia
Trudno się wypowiedzieć co do kwoty bez analizy dokumentacji. Jednak prócz zadośćuczynienia należy się Tobie zwrot kosztów leczenia (leki, przejazdy do placówek medycznych), zwrot kosztów opieki osób trzecich.
Na kwotę zadośćuczynienia wpływa wiele czynników. Zadośćuczynienie nie jest wypłacane od procenta TU.
Midnight, jak już powiedział Pan Błażej - cięzko jest oszacować kwotę bez analizy dokumentacji oraz sytuacji poszkodowanego. Jeżeli nie chcesz korzystać z pomocy prawnika, to możesz zawsze wystąpić o zaliczkę na poczet odszkodowania, ale musisz pamiętać że po zakończeniu przez Ciebie postępowania, możliwe że nie znajdziesz już nikogo kto będzie chciał poprowadzić sprawę - a z reguły jest tak, że prawnik uzyska więcej (często konieczne jest skierowanie sprawy do sądu).
Nie jestem również zwolennikiem (jak mówi Pani TeresaR) zawyżania kwot zadośćuczynienia. W mojej ocenie wnosi się o tyle, o ile powinno się wnosić 🙂 Ma to później wpływ na ewentualne odsetki w sądzie, etc.
Uważaj na tzw. "naganiaczy", z którymi pewnie już się spotkałaś.
Midnight, wyslij dokumentacje chocby elektronicznie do paru miejsc (firm, ja korzystam z slaskodszkodowania.pl ) i zobacz co ci zaproponują. Poproś jednocześnie o przesłanie umowy i spokojnie poczytaj CO proponują za daną prowizję. I wybierz.
Z własnego doświadczenia - odradzam firmy "giełdowe" 😉 Ja nie wiem co mają ci agenci w głowach że jeszcze używają tego jako argumentu "na korzyść" choć przyznam że dawno temu przy pierwszej sprawie łapnąłem sie na lep "duży może więcej". Był to zły wniosek.
TeresaR napisał(a):
. Bo widzę, ze w Pana umowie klient płaci podwójne stawki za każdy wykonany krok. Życzę wielu klientów. Pozdrawiam
Proszę o zacytowanie chociaż jednego z punktów mojej umowy w ramach którego Klient płaci podwójnie za wykonanie jakiejkolwiek czynności. Jeśli będzie Pani powielać takie bzdury chętnie zawiadomię PIDiPO czyli Izbę do której należy Pani firma, żeby zajęli się etycznym działaniem Pani jako agenta, Pan Krupa jest chyba otwarty na otrzymywanie informacji o nieetycznych działaniach takich osób jak Pani.
PS jeśli umowa jet profesjonalna i fachowa to nie powinno być lęku przed jej ujawnieniem czy zostawieniem u Klienta. Może wkleimy umowy dla porównania ??? i podamy jaka jest maksymalna wysokość prowizji, bo u mnie nie więcej niż 16 % + VAT???