uszkodzenia w mieszkaniu na skutek pożaru samochodu sąsiada

Założył Rob555, 16 stycznia 2016 · 687 wyświetleń

Rob555
Witam, w trakcie parkowania zapalił się samochód sąsiada i wywołany pożar spowodował uszkodzenia mojego mieszkania. Mieszkanie mam ubezpieczone w jednym TU a sąsiad ma OC na samochód w innym. Zgłosiłem to u mojego ubezpieczyciela i u tego, u którego sąsiad ma OC na samochód. Dopiero teraz czytam że przy ubezpieczeniach majątkowych - wypłata nie może przekroczyć wysokości kosztu odtworzenia czy jakoś tak. Ale ja nie wiem po pierwsze u którego ubezpieczyciela (mojego czy jego) dostanę szybciej środki na naprawę mieszkania i w jakiej wysokości.. Czy mogę na razie dochodzić tych roszczeń równolegle i czy później ewentualnie będę musiał zwracać środki które otrzymam w którymś z TU? Czy będę mógł sobie wtedy wybrać że np. zwracam środki otrzymane z jego OC bo od swojego ubezpieczyciela dostałem więcej na naprawę mieszkania lub odwrotnie? Jak to w praktyce wygląda.. Proszę o pomoc za którą z góry dziękuję. A może będę mógł w jakiś sposób zatrzymać oba odszkodowania ???
Michal_

Zgłosić szkodę możesz z obu ubezpieczeń, ale pamiętam że każdego ubezpieczyciela musisz poinformować o fakcie zgłoszenia roszczeń u innego ubezpieczyciela. Oczywiście nie możesz otrzymać odszkodowania z własnego ubezpieczenia oraz z ubezpieczenia OC samochodu - sprawcy.

Ze swojego ubezpieczenia otrzymasz odszkodowanie wyliczone w oparciu o warunki ubezpieczenia. Ja bym zgłaszał od razu z OC sprawcy. Tutaj szkodą będą wszelkie koszty, jakie poniosłeś na naprawę mieszkania (np. koszty noclegu poza domem na czas remontu, etc.).