krzysiek2727 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Witam serdecznie.Na początku może powiew o brakach, które moim zdanie przyczyniły się do wypadku:-brak badań lekarskich-brak odzieży ochronnej-brak szkolenia BHPbrak przeszkolenia do obsługi maszyny na wyznaczonym mi stanowiskuW 07.09.2015 zatrudniłem się w zakładzie drzewnym produkujący palety.Przed pierwszym dniem pracy miałem parominutową pogadanke z pracodawcą na temat zakładu jak co funkcjonuje(maszyny,bhp tak ok. 5 min.).Do każdego stanowiska są przydzielane po 2 osoby.Dnia 09.09.2015 doszło do wypadku na maszynie do cięcia wzdłuż z posuwem kołowym,akurat w tym czasie mój kolegaz którym pracowałem na jednym stanowisku poszedł ustawiać inną maszyne, a ja w tym czasie chcąc nie marnować czasupostanowiłem ją oczyścić z trocin gdy maszyna była w biegu (włączona).Do oczyszczania użyłem krótki obrzyn (odpad), po chwili doszło do wypadku (urazowa amputacja palców 2-5 kończyny górnej ręki prawej).W PROTOKOLE USTALONO NASTĘPUJĄCE PRZYCZYNY WYPADKU:1.Niedostateczna koncentracja uwagi na wykonywanej czynności.2. Brak i niewłaściwe przeszkolenie w zakresie BHP.3.Dopuszczanie pracownika bez badań lekarskich.4.Wykonywanie czynności przez pracownika bez usuniecie zagrożenia (niewyłączenie maszyny).5.Niewłaściwe operowanie przez poszkodowanego kończynami górnymi w strefie zagrożenia.6.Brakiem doświadczenia na wyznaczonym stanowisku pracy.-stwierdzono nie przestrzeganie przez pracodawce następujących przepisów prawa, w szczególności przepisówi zasad BHP lub innych przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia;1. Zbyt krótkotrwałe i pobieżnie potraktowane szkolenie stanowiskowe .2.Brak zapoznania pracownika z oceną ryzyka zawodowego, jakie występują przy pracach na powierzonym mu stanowiskupracy.3.Dopuszczanie poszkodowanego do pracy bez badań lekarskich stwierdzających brak przeciwwskazań na powierzonymmu stanowisku.4.Dopuszczanie pracownika do pracy bez udzielenia mu odzieży i obuwia roboczego.-stwierdzono,że wyłączną przyczyną wypadku było naruszenie przez poszkodowanego pracownika następujących przepisówdotyczących ochrony życia i zdrowia,spowodowane przez niego umyślnie lub w skutek rażącego niedbalstwa .Dodam jeszcze na koniec, że umowa o prace była podpisana w dzień wypadku i na okres 1-ego miesiąca,dlatego też nie wiem za jaki okres bym dostał zasiłek chorobowy.Moje pytania dotyczące tej sprawy:1.Czy mam szanse w sądzie,aby Z.U.S. wypłacił mi zasiłek chorobowy|"?(Same odmowy od ZUS-u dostaje,aż spawa trafido sądu.2.Jednorazowe odszkodowanie z ZUS-u czy otrzymam.3.Odszkodowanie od pracodawcy z OC albo polisy czy mam jakieś szanse.(nie wiem nie znam się dlatego proszę o pomoc)Z góry dziękuję za pomoc wszystkim którzy odnieśli się do tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek2727 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Dziękuje za informacje , a kwestia odszkodowania z OC pracodawcy jest dalszym czynnikiem postępowania w mojej sprawie, więc na razie się wstrzymam z wyborem kancelarii,która będzie prowadziła moją sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartibey Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 No w takim przypadku nie ma co czekać, odszkodowanie się należy i to wysokie. W dodatku polecam Panu zadzwonić do jakiejś firmy, która stara się o wyższe odszkodowania, jeśli ubezpieczyciel wypłaci mało. Przyczyny w protokole są jasno wypisane i zdecydowanie widac, że to nie Pana wina. Koszty operacji i rehabilitacji są na tyle wysokie, że trzeba się starać o jak największe odszkodowanie. Przy okazji sprawy polecam obczaić takie centrum odszkodowań jak DRB albo Eu i niech się Pan szybko stara o rekompensatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek2727 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Dziękuje za informacje już zbieram papiery i czekam na ich skan , aby moc je wyslac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebajedrzejczak Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Podstawowe szkolenie bhp jest niezbędne tym bardziej jeśli charakter pracy jest niebezpieczny. Oprócz tego co jakiś czas musisz przechodzić szkolenia okresowe. W przypadku gdy nie miałeś szkolenia bhp, możesz liczyć na odszkodowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek2727 Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Zgadza się moge liczyc .jest jedno małe ale byłem u radcy prawnego i przedstawił mi dwie sprawy z roku 2014 i 2013 w jednej sąd przyznał świadczenie(zasiłek chorobowy),a w drugiej sprawie nie uznał bo osoba nie nie miała BHP tak samo jak ja . i wina jest po obu stronach jego i pracodawcy wiec niech oni się martwią.A z ZUS-u nic nie dostał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miszak81 Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 To bardzo poważne zaniedbanie ze strony zakładu. Czy udało się do tej pory uzyskać jakiekolwiek odszkodowanie od ubezpieczyciela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilia_84 Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 Witam,mój mąż miał podobny wypadek przy pracy tyle że jego ręką została wyciągnięta przez maszynę. Po 7 latach w sądzie pracy wygrałam dla męża sprawę i proszę mi wierzyć że trzeba walczyć i swoje. Jeśli potrzebuje Pan jakiś dodatkowych informacji lub podpowiedzi chętnie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jadziakajda Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Firma z gliwic specjalizuje sie w wypadkach przy pracy, pomogli mojej siostrze w pazdzierniku i z tego co wiem maja tam specjaliste od prawa pracy, prosze poszukac w wyszukiwarce dop odszkodowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi