Witam serdecznie,
siostra zginęła w wypadku samochodowym. Sprawca wypadku byl kolega który byl pijany. Ona również byla pod wpływem alkoholu jednak nie pili razem (zadzwonił, wyszla z domu wsiadla do samochodu, ledwo co wyjechali zdarzyl sie wypadek zgineli oboje). W dokumentach kończących śledztwo (prokuratura) jako winny wskazany byl jedynie kierowca.
Złożyłam w pzu wniosek o odszkodowanie z OC sprawcy. Otrzymałam 7tys zl zadośćuczynienia i 50% zwrotu za pogrzeb ponieważ pzu uznalo ze siostra byla winna w 50% z czym sie nie zgadzam. Zlozylam odwołanie jednak odpisali mi ze utrzymują stanowisko a w pouczeniu byla informacja ze swój sprzeciw mogę złożyć w sądzie. Miałam dobre stosunki z siostra, często rozmawialysmy i sobie pomagałyśmy, odwiedzalysmy sie i zdarzalo sie ze zajmowala sie moim dzieckiem. Co tydzień odwiedzam jej grób, sni mi sie po nocach i bardzo za nia tęsknię, jednak pzu pisząc o tych relacjach z siostrą o których napisałam przed chwila (ujęli to w swoim piśmie) skwitowali to tak ze mam rodzinę i u nich moge szukac wsparcia a moja sytuacja sie nie pogorszyla (przepraszam ale miałam rzucić prace i wpasc w depresje? Jestem matka mam dziecko na utrzymaniu i wiem ze MUSZE pracować i MUSZE zarabiac zeby moje niespełna 2letnie dziecko miało co jeść.. ). W chwili obecnej wiem, ze szef nie przedłuży mi umowy, muszę iść na kuroniówkę i szukać nowej pracy bo nie będę w stanie oplacic rachunków i mieć na życie.
Stad moje pytanie, czy warto isc do sadu i walczyć z pzu? Jesli tak to o jaka sumę moze realnie chodzić? Ponieważ kwotę o jaka chce walczyć należy podac a ja nie mam pojecia o jakiej kwocie moge myśleć 10tys? 15? 20? Jestem zielona
Kolejne pytanie - jak moge złożyć wniosek o odszkodowanie z nw kierowcy pojazdu (miał wykupione do oc dla siebie i pasażerów) w liście do pzu prosiłam o przyslanie wniosku jednak zignorowali moje prośby w ogóle nie odpisując.. Znajoma poradzila mi zgłoszenie w pzu szkody na osobie i zaznaczeniu tam ze chodzi tu o odszkodowanie z nw ale nie wiem czy ma racje czy trzeba specjalny druk?
z góry dziekuje za odpowiedz