rolnik postepowy Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Witam, mam pytanie do specjalistów od ubezpieczeń. Jestem rolnikiem i niedawno w ARiMR dowiedziałem się, że każdy rolnik musi ubezpieczyć swoje uprawy przynajmniej w 50%to ja się pytam gdzie i ile to będzie kosztowało? nie twierdze że to głupi pomysł, ale nikt na ten temat nie udziela informacji, co mnie trochę zaczyna denerwować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
almano Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2008 według wiedzy którą posiadam to ubezpieczenie będzie wprowadzone dopiero od przyszłego roku, więc mam nadzieję że do tego czasu ktoś udzieli dokładniejszych informacji na temat jak będzie to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
John Smith Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 "wprowadzeniu od 1 lipca 2008r. obowiązku ubezpieczenia co najmniej 50% powierzchni upraw przez rolnika, który uzyskał płatności bezpośrednie do gruntów rolnych w rozumieniu przepisów o płatnościach do gruntów rolnych i oddzielnej płatności cukrowej. Rolnik będzie miał zatem obowiązek zawarcia umowy ubezpieczenia z wybranym zakładem ubezpieczeń, który zawarł z ministrem właściwym do spraw rolnictwa umowę w sprawie dopłat, albo innym wykonującym działalność ubezpieczeniową w zakresie ubezpieczenia upraw zbóż, kukurydzy, rzepaku, rzepiku, chmielu, tytoniu, warzyw gruntowych, drzew i krzewów owocowych, truskawek, ziemniaków, buraków cukrowych lub roślin strączkowych, od zasiewu lub wysadzenia do ich zbioru, od ryzyka wystąpienia szkód spowodowanych przez powódź, grad, suszę, ujemne skutki przezimowania oraz przymrozki wiosenne." Więcej arimr.gov.pl/index.php?id=56&zaj=1&kol=341 Jeśli chodzi o ubezpieczyciela to polecam TUW 'TUW' ze względu na to, że ubezpieczenia rolników i mieszkańców małych miejscowości to ich główny produkt. Stawki też mają bardzo atrakcyjne. Do tego niezłe bonusy w komunikacji i co najważniejsze dla mnie - likwidacja jakaś taka bardziej ludzka. Ogólnie to ludzie są z nich zadowoleni. Przynajmniej w Radomiu. Nie wiem jaką renomą cieszą się inne oddziały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi