Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odmowa odszkodowania nww młodzieży szkolnej i akademickiej WARTA

zafir
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

ponad miesiąc temu skręciłem w domu prawego kciuka. Dostałem szynę na 7 dni, lekarz chciał założyć jeszcze na kolejne 7 jednak, poprosiłem żeby zamiast szyny przepisał tabletki oraz żele. Pomijając ten fakt, zgłosiłem się po 2 tygodniach na kontrole, skserowałem historie choroby i wszystkie dokumenty dostarczyłem w internetowym formularzu warty. Dostałem maila o dosłaniu dokładnym opisie wypadku, skanu dowodu oraz stanu trzeźwości i świadków wypadku. Dosłałem wszystkie dokumenty, jednak podkreśliłem, że świadków wypadku nie było. Dzisiaj dostałem maila z negatywną opinią, zaoczna komisja lekarska orzekła, iż na skutek obrażeń doznanych w czasie wypadku nie doznał Pan stałego uszczerbku na zdrowiu. Dodam jeszcze bardzo ważną informację, iż RTG zostawiłem u lekarza, po prostu zapomniałem zabrać a w kolejnej wizycie dowiedziałem się, iż ośrodek zdrowia nie prowadzi archiwum i nie odzyskam już tego dokumentu o czym wspomniałem w opisie zdarzenia, które wysłałem do Warty. Sprawdziłem tabele procentową uszczerbku na zdrowiu i okazuje się, że wyszczególnione jest :" Inne uszkodzenia kciuka: złamania, zwichnięcia, uszkodzenia mięśni, ścięgien, naczyń, nerwów - w zależności od blizn, zniekształceń, zaburzeń czucia, ograniczenia ruchów palca, upośledzenia funkcji ręki i innych zmian wtórnych" co prawda nie pisze w tym dosłownie o skręceniu kciuka, jednak zwichnięcie oraz uszkodzenie mięśni, też sie w to chyba zalicza. Prosiłbym o pomoc co w takiej sytuacji zrobić, cz odwołanie od tej decyzji przyniosło by pozytywny skutek ? Jeśli tak, to jak takie odwołanie napisać ? Z góry dziękuję za okazaną pomoc. pozdrawiam

W ubezpieczeniu NNW wypłacane jest świadczenie za trwały uszczerbek na zdrowiu. Samo skręcenie (nawet wymienione w tabeli) nie musi wiązać się następstwem trwałego uszczerbku na zdrowiu. Bym móc to ustalić, należałoby zapoznać się z dokumentacją medyczną oraz wynikami badań po urazie. Jeżeli czujesz, że kciuk nie wróci do takiej sprawności jak przed zdarzeniem, to możliwe że doznałeś trwałego uszczerbku na zdrowiu.

p.s. jestem przeciwnikiem ubezpieczeń NNW.

Michal_Pietrykowski wrote:
W ubezpieczeniu NNW wypłacane jest świadczenie za trwały uszczerbek na zdrowiu. Samo skręcenie (nawet wymienione w tabeli) nie musi wiązać się następstwem trwałego uszczerbku na zdrowiu. Bym móc to ustalić, należałoby zapoznać się z dokumentacją medyczną oraz wynikami badań po urazie. Jeżeli czujesz, że kciuk nie wróci do takiej sprawności jak przed zdarzeniem, to możliwe że doznałeś trwałego uszczerbku na zdrowiu.

p.s. jestem przeciwnikiem ubezpieczeń NNW.
Rozumiem Cię, jednak kciuk podczas wysiłku dosyć boli. Możesz być przeciwnikiem NNW, jednak jest to ubezpieczenie i w razie wypadku musi ono dziłać Dodam tylko, że w tamtym roku za samego krwiaka w prawym mięśniu dostałem bez przeszkód, a tutaj skręcenie i do tego krwiak i takie coś... Podpowiedziałby ktoś jak się odwołać o takiej decyzji ? Wystarczy napisać takie odwołanie po swojemu ? bo nigdzie nie mogę znaleźć wzoru. Może ktoś miał podobną sytuację, czekam na odpowiedzi .Pozdrawiam

Wzory odwołań masz na stronie Rzecznika Finansowego (następcy Rzecznika Ubezpieczonych). Jak już Tobie wspomniałem, to że jestem przeciwnikiem ubezpieczeń NNW nie zostało wyssane z palca. Prowadzę setki takich spraw i tak faktycznie ogólne warunki ubezpieczeń są w 99% sprzeczne z tabelami % uszczerbku na zdrowiu, które są integralną częścią umowy. W OWU masz podane definicje trwałego uszczerbku na zdrowiu a w tabeli wymienione urazy, w tym np. skręcenia. Te w 90% nie pozostawiają żadnego trwałego uszczerbku na zdrowiu. Powiem więcej, czasami nawet złamania nie pozostawiają trwałego uszczerbku na zdrowiu a jedynie długotrwały uszczerbek (a to jest różnica). W ostatnim okresie, biegli sądowi rozróżniają tego typu następstwa (trwały od długotrwałego).

Oczywiście, jako konsument jesteś bardziej chroniony i wszelkie nieścisłości w warunkach ubezpieczenia powinny być rozstrzygane na Twoją korzyść. Niemniej musisz liczyć się ze sprawą sądową.

Znam również sprawę, gdzie sąd I instancji oddalił roszczenie (jako brak trwałego uszczerbku na zdrowiu) po złamaniu 6 żeber :) Oczywiście w tabeli było podane, że za złamanie żeber nawet bez zniekształceń przysługuje % uszczerbku na zdrowiu. Jak już zapewne zauważyłeś tabela obejmuje również takie urazy, które nie mogą być trwałymi uszczerbkami na zdrowiu w rozumieniu przepisów OWU...

Michal_Pietrykowski wrote:
Wzory odwołań masz na stronie Rzecznika Finansowego (następcy Rzecznika Ubezpieczonych). Jak już Tobie wspomniałem, to że jestem przeciwnikiem ubezpieczeń NNW nie zostało wyssane z palca. Prowadzę setki takich spraw i tak faktycznie ogólne warunki ubezpieczeń są w 99% sprzeczne z tabelami % uszczerbku na zdrowiu, które są integralną częścią umowy. W OWU masz podane definicje trwałego uszczerbku na zdrowiu a w tabeli wymienione urazy, w tym np. skręcenia. Te w 90% nie pozostawiają żadnego trwałego uszczerbku na zdrowiu. Powiem więcej, czasami nawet złamania nie pozostawiają trwałego uszczerbku na zdrowiu a jedynie długotrwały uszczerbek (a to jest różnica). W ostatnim okresie, biegli sądowi rozróżniają tego typu następstwa (trwały od długotrwałego).

Oczywiście, jako konsument jesteś bardziej chroniony i wszelkie nieścisłości w warunkach ubezpieczenia powinny być rozstrzygane na Twoją korzyść. Niemniej musisz liczyć się ze sprawą sądową.

Znam również sprawę, gdzie sąd I instancji oddalił roszczenie (jako brak trwałego uszczerbku na zdrowiu) po złamaniu 6 żeber :) Oczywiście w tabeli było podane, że za złamanie żeber nawet bez zniekształceń przysługuje % uszczerbku na zdrowiu. Jak już zapewne zauważyłeś tabela obejmuje również takie urazy, które nie mogą być trwałymi uszczerbkami na zdrowiu w rozumieniu przepisów OWU...
Dziękuje bardzo za pomoc, jednak mam takie pytanie dotyczące odwołania od decyzji firmy ubezpieczeniowej nnw. Przeszukałem wzory pism i znalazłem tylko "wzór wezwania zakładu ubezpieczeń do zapłaty świadczenia z umowy ubezpieczenia NNW młodzieży szkolnej" nigdzie nie ma natomiast wzoru odwołania od decyzji na temat NNW. Źle patrze, czy to pismo ma inną nazwę ?