Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Skręcony i naderwany prawy nadgarstek- odszkodowanie PZU.

miqer96
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie chciałbym wszystkich powitać,a także zapytać czy jest sens składania wniosku o odszkodowanie.

Wypadek miał miejsce w lutym br., poślizgnąłem się na chodniku upadając na wyprostowaną rękę. Odczuwałem silny ból i spore ograniczenie ruchomości w nadgarstku. ( prawym).Jako, że wypadek zdarzył się w nocy, na SOR pojechałem rano następnego dnia.Lekarz, po prześwietleniu wykluczył złamanie, zdiagnozował 'Skręcenie i naderwanie nadgarstka prawego' S 63.5. Zalecił ortezę lub szynę i trzymanie w niej ręki przez najbliższe 2 tygodnie.Ortezę zakupiłem na refundację ( 75% o ile pamięć mnie nie zawodzi) NFZ, resztę dopłaciłem z własnych pieniędzy, posiadam rachunek. Po 2 tygodniach objawy nie ustąpiły, wybrałem się więc prywatnie do ortopedy, który podejrzewał złamanie kości łódeczkowatej i skierował na kolejne prześwietlenie, które jednak potwierdziło diagnozę lekarza z SOR-u. Ortopeda powiedział, że przy skręceniach zdarzają się czasem powikłania i zalecił noszenie ortezy przez kolejne 2 tygodnie, a także skierował na rehabilitację.Rehabilitację odbyłem prywatnie, posiadam zaświadczenie o odbyciu rehabilitacji, a także rachunek na kwotę 300zł. Ubezpieczony jestem w PZU, na sumę 25.000zł.

Posiadam :

Zdjęcie z SOR-u,

kartę pacjenta ( tak się to chyba nazywa) od lekarza gdzie zdiagnozowano uraz

rachunek za ortezę

Drugie zdjęcie, które wykonałem prywatnie

Skierowanie od ortopedy na rehabilitację

Rachunek za rehabilitację

Zaświadczenie o odbyciu rehabilitacji

Jest sens składać wniosek o odszkodowanie czy bedą to jakieś śmieszne grosze, które nie zwrócą kosztów leczenia ?

( Ubezpieczenie, o którym wspomniałem jest jedynym jakie posiadam )

Sprawdź również, czy ubezpieczenie obejmuje zwrot kosztów leczenia. Z tego co jednak pamiętam, to w PZU niestety nie ma takiego dodatkowego ubezpieczenia (za koszty leczenia). Wysokość uszczerbku, jak powiedział mój przedmówca, raczej będzie znikoma. Mimo wszystko, uważam że warto zgłaszać roszczenie. Nie ma z tym zbyt dużo pracy (wszystko online) a może uzyskasz jakiś 1% :)

• 2 tygodnie później...

Rhianon wrote:

...tym bardziej, że uszczerbek na zdrowiu zdecydowanie przekroczył ustawowe 7 dni. ...

Jakie Ty bzdury piszesz, to się w głowie nie mieści :) Jakie ustawowe 7 dni??????

• 1 miesiąc temu...

Michal_Pietrykowski wrote:

Rhianon wrote:

...tym bardziej, że uszczerbek na zdrowiu zdecydowanie przekroczył ustawowe 7 dni. ...

Jakie Ty bzdury piszesz, to się w głowie nie mieści :) Jakie ustawowe 7 dni??????

może chodzi o różnicę między lekkim a średnim uszczerbkiem?

• 2 tygodnie później...
Składaj oczywiście. Trochę się to ciągnie. Zawsze warto próbować walczyć o pieniądze a jak będą ci mało oferowali to idź do drb po więcej. Jak masz całą dokumentację wypadku to tym bardziej staraj się o odszkodowanie.

• 3 lata później...
Witam Was wszystkich, mam podobny problem, z tego co czytam na forum to wiele osób ma podobne obrażenia po wypadku drogowym. Ja byłem pasażerem pojazdu i na skutek zderzenia z winy kierowcy, doznałem skręcenia i naderwania prawego nadgarstka. Nadal się leczę, mam zwolnienie lekarskie od pracy (praca fizyczna), zgłosiłem się o odszkodowanie do PZU. nadal czekam. ile mogę za to uzyskać ?

Witam serdecznie,

urazy nadgarstka są kłopotliwe i długo się goją. Prawie cały dzień operujemy rękami i unieruchomienie jednej jest bardzo uciążliwe. Po takim urazie powrót do stanu zdrowia sprzed zdarzenia jest trudny a czasami niemożliwy. Dlatego też stały uszczerbek na zdrowiu występuje. Rozstrzał procentowy jest bardzo duży i jest zależny od stopnia urazu, długości leczenia, konieczności przeprowadzenia zabiegu a potem rehabilitacji oraz od tego, jak będzie wyglądał stan zdrowia po zakończeniu leczenia. W przypadku skręcenia i naderwania nadgarstka można uzyskać od 1 do nawet 30% uszczerbku na zdrowiu w zależności od stopnia urazu. Polecam lekturę artykułu w tym temacie: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/urazy-nadgarstka/

W razie nieszczęśliwego wypadku można uzyskać odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu z indywidualnego albo grupowego ubezpieczenia. Procent uszczerbku i kwota odszkodowania będzie wtedy jednak zależała od rodzaju zawartej polisy oraz Ogólnych Warunków Ubezpieczenia. Szkodę należy zgłosić po zakończeniu leczenia. Warto pamiętać, że pierwsza decyzja ubezpieczyciela może być zaniżona, więc warto się odwołać.

Jeśli jednak doznaliśmy urazu jadąc jako pasażer samochodu to możemy uzyskać również odszkodowanie z ubezpieczenia OC sprawcy zdarzenia. Odszkodowanie z takiego ubezpieczenia będzie dużo wyższe niż z polisy NW, tak więc radzę zgłosić szkodę do ubezpieczenia OC sprawcy.

W razie dalszych pytań proszę wiadomość albo wysłanie zgłoszenia.

Pozdrawiam,

Izabela