Jump to content
Forum Odszkodowania

sprawca kolizji a komunikacja z ubezpieczycielem

Recommended Posts

Ok.2 tygodnie temu cofając samochód uszkodziłem nieznacznie inny pojazd. Kierowca wezwał policję, która wręczyła mi mandat i sporządziła protokół. Jechałem samochodem ojca.Szkoda była nieznaczna ( lekkie wgniecenie błotnika ). Myślałem, że to wszystko z mojej stron. Wczoraj ojciec otrzymał pismo od ubezpieczyciela, w którym proszony jest o : dokładne wypełnienie załączonego druku " oświadczenia sprawcy", obustronne kopii dowodu rejestracyjnego, obustronnej kopii prawa jazdy, zgody właściciela na użytkowanie pojazdu przez kierowcę w chwili zdarzenia.

Moje pytanie jest następujące: czy muszę dostarczać te dokumenty i oświadczenia w sytuacji gdy na miejscu zdarzenia była policja, która sporządziła protokół zdarzenia z opisem szkód a winna moja został przeze mnie zaakceptowana. Niepokoi mnie, zwłaszcza sporządzanie i przesyłanie kopii dokumentów w sytuacji gdy media ostrzegają prze konsekwencjami takich działań.

• 2 weeks later...
Takie protokoły to kontrowersyjna sprawa. Często nie ma się wyboru i trzeba podpisać. A co na to Twój ubezpieczyciel? Ja bym Ci radził albo zwrócić się do prawnika, albo do firm ubezpieczycielskich, albo do centrum odszkodowań. Zapraszam pod ten adres: https://www.drb.pl/ Ale może ktoś poleci inne? Ważne, żebyś walczył o pieniądze, bo bez sensu być stratnym.