Jump to content
Forum Odszkodowania

Przedawnienie szkody po rekonstrukcji kolana

andBal
 Share

Recommended Posts

Witam,

W dniu lipcu 2011 roku doznałem urazu kolana wyniku czego zostałem poddany zabiegowi artroskopii gdzie stwierdzono uszkodzenia więzadła kolana i chondromalacje III stopnia rzepki. W grudniu 2011 nastąpiło zgłoszenie wypadku do ubezpieczyciela który na podstawie decyzji z dn. 13.12.2011 przyznał 3 % uszczerbku. W karcie choroby było napisane że czekam na rekonstrukcje więzadła, która się odbyła w pażdzierniku 2013r. a leczenie się zakończyło Leczenie zakończyło się 28 lutego 2014 r. . W marcu 2016r. wystąpiłem o odszkodowanie w następstwie wypadku z 2011 r. Decyzją z Kwietnia 2016r.dorzucono 4% uszczerbku. Tak niski procent uszczerbku nie satysfakcjonował mnie więc napisałem odwołanie prosząc o wezwanie mnie do lekarza orzecznika, gdyż wszystkie decyzje były tylko na podstawie historii choroby. Dostałem odpowiedź O podtrzymaniu decyzji 7 %Gdzie w uzasadnieniu pojawiła się informacja na temat skręcenia stawu kolanowego a nie uszkodzenia więzadła. Ale co było najdziwniejsze zostało dodane:

Jednocześnie informujemy, że zgodnie z art. 819 § 1 Kodeksu Cywilnego "Roszczenie z umowy ubezpieczenia przedawniają się z upływem trzech lat”,

oraz art. 120 § 1. „Bieg przedawnienia rozpoczyna się od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne. Jeżeli wymagalność roszczenia zależy od podjęcia określonej czynności przez uprawnionego, bieg terminu rozpoczyna się od dnia, w którym roszczenie stałoby się wymagalne, gdyby uprawniony podjął czynność w najwcześniej możliwym terminie”.

Z analizy dostarczonej przez Pana dokumentacji ubezpieczeniowej wynika, że obecnie zgłoszony nieszczęśliwy wypadek miał miejsce 22.07.2011 roku. Zgodnie z postanowieniami Kodeksu Cywilnego roszczenie o wypłatę świadczenia uległo przedawnieniu, dlatego postanawia się jak na wstępie. W Pan przypadku zgłoszenie uległo przedawnieniu w dniu 13.12.2013r. i nie powinno zostać ponownie rozpatrzone.

Dlatego pojawia się moje pytanie, w jakim terminie ulega przedawnienie tej sprawy i do kiedy mogę się odwoływać, bądź kierować sprawę na drogę sądową ( mi się wydaje że 3 lata od zakończenia leczenia czyli 28 lutego 2014) . Tym bardziej, że został zwiększony uszczerbek na zdrowiu w piśmie z kwietnia 2016 r.

Proszę o pomoc

Czy tą decyzją z kwietnia 2016 r. dokonano wypłaty odszkodowania, czy tylko to była komisja/opinia lekarska bez wypłaty świadczenia? Jeżeli to drugie, to niestety mają rację. Roszczenia z umów ubezpieczenia przedawniają się po 3 latach. Terminy przedawnienia ulegają przerwaniu poprzez zgłoszenie roszczenia i biegną na nowo od daty otrzymania stanowiska ubezpieczyciela. Tak więc po zgłoszeniu szkody, ubezpieczyciel zajął stanowisko pismem z dnia 13.12.2011 i od tej daty biegł na nowo termin 3-letni. Jeżeli pismo/decyzje otrzymałeś tego samego dnia, to faktycznie sprawa uległa przedawnieniu 13.12.2014 r. (nie 2013 - to musi być pomyłka).

Michal_Pietrykowski wrote:

Czy tą decyzją z kwietnia 2016 r. dokonano wypłaty odszkodowania, czy tylko to była komisja/opinia lekarska bez wypłaty świadczenia? Jeżeli to drugie, to niestety mają rację. Roszczenia z umów ubezpieczenia przedawniają się po 3 latach. Terminy przedawnienia ulegają przerwaniu poprzez zgłoszenie roszczenia i biegną na nowo od daty otrzymania stanowiska ubezpieczyciela. Tak więc po zgłoszeniu szkody, ubezpieczyciel zajął stanowisko pismem z dnia 13.12.2011 i od tej daty biegł na nowo termin 3-letni. Jeżeli pismo/decyzje otrzymałeś tego samego dnia, to faktycznie sprawa uległa przedawnieniu 13.12.2014 r. (nie 2013 - to musi być pomyłka).

Decyzja została wydana zaocznie na podstawie dokumentacji medycznej i wypłata trafiła na moje konto. Po czym ja napisałem odwołanie o powołanie lekarza orzecznika. Wtedy przyszła taka odpowiedź.

Jak w 04.2016 dokonali wypłaty/dopłaty odszkodowania to zgodnie z art. 819 par 4 nastąpiło przerwanie biegu terminu przedawnienia (pomimo, iż ubezpieczyciel wcześniej również wydał decyzję). Od daty wypłaty świadczenia (kolejnej dopłaty) na nowo biegnie termin 3-letni.