Jakub123 Posted June 11, 2016 Share Posted June 11, 2016 Witam, Proszę o pomoc - za 2 tygodnie szykuje mi się wyjazd, na który zabieram moim autem 3 osoby jako pasażerów.Osoby te będą płacić w równej części ze mną za zużyte paliwo.Chcę siebie i moją rodzinę zabezpieczyć przed ewentualnymi problemami (roszczeniami ze strony pasażerów lub ich rodzin), gdyby doszło do jakiegoś wypadku w trakcie podróży.Czy istnieje jakiś wzór pisma, w którym pasażerowie zrzekają się w imieniu swoim (oraz w imieniu swoich rodzin i bliskich) roszczeń wobec mnie w razie wypadku? Bardzo proszę o pomoc.Jakub Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej_Gryczka Posted June 13, 2016 Share Posted June 13, 2016 Jakub123 wrote:Witam,Proszę o pomoc - za 2 tygodnie szykuje mi się wyjazd, na który zabieram moim autem 3 osoby jako pasażerów.Osoby te będą płacić w równej części ze mną za zużyte paliwo.Chcę siebie i moją rodzinę zabezpieczyć przed ewentualnymi problemami (roszczeniami ze strony pasażerów lub ich rodzin), gdyby doszło do jakiegoś wypadku w trakcie podróży.Czy istnieje jakiś wzór pisma, w którym pasażerowie zrzekają się w imieniu swoim (oraz w imieniu swoich rodzin i bliskich) roszczeń wobec mnie w razie wypadku?Bardzo proszę o pomoc.JakubPrzed roszczeniami pasażerów i ich rodzin chroni Pana polisa OC. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blazej.Andruszkiewicz Posted June 13, 2016 Share Posted June 13, 2016 Andrzej_Gryczka wrote: Przed roszczeniami pasażerów i ich rodzin chroni Pana polisa OC. Dokładnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub123 Posted June 14, 2016 Author Share Posted June 14, 2016 dzięki za szybkie odpowiedzi,chciałbym się jedynie upewnić - rozumiem, że wystarczy mi do tego moja obowiązkowa polisa OC, wymagana dla każdego posiadacza auta, czy powinienem pomyśleć o czymś dodatkowym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal_ Posted June 14, 2016 Share Posted June 14, 2016 W art. 38 ustawy o ubezp. obow..... jest jedynie wyłączenie odpowiedzialności ubezpieczyciela za szkodę w ładunku, przesyłce lub bagażu przewożonym odpłatnie - co w niniejszym opisie może mieć zastosowanie. Inaczej mówiąc, jak spowodujesz wypadek, gdzie Twoi pasażerowie doznają szkody na osobie, to od tego jest polisa OC (do kwoty 5.000.000 Euro). Jeżeli wyrządzisz szkodę w bagażu pasażerów, których przewozisz za odpłatnością, to polisa tego nie obejmie i potrzebne byłoby Tobie dodatkowe ubezpieczenie. Bagaż należy definiować szeroko (wszystko to co wiozą pasażerowie a nie mają założonego na siebie). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub123 Posted June 15, 2016 Author Share Posted June 15, 2016 jeszcze raz dzięki za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts