Jump to content
Forum Odszkodowania

dobrowolne zrzeczenie odszkodowania

Jakub123
 Share

Recommended Posts

Witam,

Proszę o pomoc - za 2 tygodnie szykuje mi się wyjazd, na który zabieram moim autem 3 osoby jako pasażerów.

Osoby te będą płacić w równej części ze mną za zużyte paliwo.

Chcę siebie i moją rodzinę zabezpieczyć przed ewentualnymi problemami (roszczeniami ze strony pasażerów lub ich rodzin), gdyby doszło do jakiegoś wypadku w trakcie podróży.

Czy istnieje jakiś wzór pisma, w którym pasażerowie zrzekają się w imieniu swoim (oraz w imieniu swoich rodzin i bliskich) roszczeń wobec mnie w razie wypadku?

Bardzo proszę o pomoc.

Jakub

Jakub123 wrote:
Witam,

Proszę o pomoc - za 2 tygodnie szykuje mi się wyjazd, na który zabieram moim autem 3 osoby jako pasażerów.
Osoby te będą płacić w równej części ze mną za zużyte paliwo.
Chcę siebie i moją rodzinę zabezpieczyć przed ewentualnymi problemami (roszczeniami ze strony pasażerów lub ich rodzin), gdyby doszło do jakiegoś wypadku w trakcie podróży.
Czy istnieje jakiś wzór pisma, w którym pasażerowie zrzekają się w imieniu swoim (oraz w imieniu swoich rodzin i bliskich) roszczeń wobec mnie w razie wypadku?

Bardzo proszę o pomoc.
Jakub
Przed roszczeniami pasażerów i ich rodzin chroni Pana polisa OC.

dzięki za szybkie odpowiedzi,

chciałbym się jedynie upewnić - rozumiem, że wystarczy mi do tego moja obowiązkowa polisa OC, wymagana dla każdego posiadacza auta, czy powinienem pomyśleć o czymś dodatkowym?

W art. 38 ustawy o ubezp. obow..... jest jedynie wyłączenie odpowiedzialności ubezpieczyciela za szkodę w ładunku, przesyłce lub bagażu przewożonym odpłatnie - co w niniejszym opisie może mieć zastosowanie. Inaczej mówiąc, jak spowodujesz wypadek, gdzie Twoi pasażerowie doznają szkody na osobie, to od tego jest polisa OC (do kwoty 5.000.000 Euro). Jeżeli wyrządzisz szkodę w bagażu pasażerów, których przewozisz za odpłatnością, to polisa tego nie obejmie i potrzebne byłoby Tobie dodatkowe ubezpieczenie. Bagaż należy definiować szeroko (wszystko to co wiozą pasażerowie a nie mają założonego na siebie).