Jump to content
Forum Odszkodowania

likwidacja zalania

Recommended Posts

Witam

Pierwszy raz mam "przyjemność" obcować ze szkodami innymi niż samochodowe. Prosiłbym o pomoc w weryfikacji czy likwidacja nie jest zaniżona.

Po pierwsze - lampa. Ciężko powiedzieć czy klosz z tworzywa sztucznego jest trwale odbarwiony czy pobrudzony od spływającej wody jednak ubezpieczyciel w ogóle się do tego nie odniósł. Dodam że mieszkanie rok po remoncie, wszystko nowe. Kazałem zrobić zdjęcie lampy, przedstawiłem fakturę zakupu. Co mam teraz zrobić - czy ogólnie zapytać o sposób przywrócenia stanu lampy sprzed zalania (w przypadku czyszczenia z uwzględnieniem technologii producenta)?

Po drugie - Jest pozycja "montaż lampy" - 1 rbh, ale nie mam takiej pozycji jak demontaż lamp (a tych mam 11); czy mogę tego oczekiwać?

Po trzecie - stawki. Wszystkie później przemnożone przez współczynnik regionalny, Poznań, 39,5%, podałem je w nawiasie.

Zabezpieczenie podłóg folią - 1,94 (2,71)

Rozebranie sufitu podwieszonego z płyt gipsowych - na stelażu - 14,26 (19,89)

Suszenie ścian i stropów dmuchawą - 19,96 (27,84)

Okładziny pojedyncze z płyt g-k (suche tynki gipsowe) na stropach, na gotowym ruszcie - 28,68 (40,01)

Tynki wewnętrzne (gładzie) jednowarstwowe z gipsu szpachlowego, wykonywane ręcznie na ścianach, na podłożu z tynku, o grubości 3 mm - 10,66 (14,87)

Malowanie starych tynków wewnętrznych, z przygotowaniem powierzchni ścian i stropów, farbami emulsyjnymi dwukrotnie - 7,85 (10,95)

Będę wdzięczny za radę w pkt 1 i 2 oraz sprawdzenie 3 czy stawki w porządku i czy czegoś nie brakuje.

pozdrawiam

kermit