Jump to content
Forum Odszkodowania

kiedy pracodawca informuje ZUS o wypadku

timodo
 Share

Recommended Posts

Witam,

22 czerwca 2016 roku miałam wypadek w pracy. W dalszym ciągu przebywam na zwolnieniu lekarskim. Moja agencja pracy nie przekazała jednak żadnych informacji o wypadku do ZUS.

Od 1 do 30 czerwca byłam zatrudniona na umowę o pracę tymczasową. Dostałam już świadectwo pracy , a także protokół powypadkowy. Kontakt z agencją pracy jest utrudniony, prosiłam ich o przekazanie dokumentacji powypadkowej do ZUS, jednak oni odpisali, że zrobią w przypadku :

1. zakończenia leczenia

2. nie jestem już pracownikiem ich firmy.

Umowa zakończyła się z dniem 30 czerwca, pani w ZUS powedziała mi, że sprawa może się przedawnić. A ja już nie wiem co mam robić...

Agencja pracy nie odpisuje i nie odbiera tel.

Nie jestem już pracownikiem agencji pracy (umowa o pracę tymczasową do 30 czerwca)Czy wniosek o wypłatę jednorazowego odszkodowania oraz druk z informacją od lekarza przesyłam do agencji pracy (płatnika składek) czy sama idę z tym do ZUS? Boję się, że agencja pracy będzie zwlekać z przekazaniem tych dokumentów do ZUS. Istnieje jakiś termin czy przedawnienie ?