Jump to content
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie za wypadek przy pracy KRUS

krzychu652
 Share

Recommended Posts

Witam.

Mój ojciec w ubiegłym roku doznał wypadku przy pacy rolniczej w gospodarstwie w wyniku czego nabawił się przepukliny brzusznej oraz zerwania przyczepu mięśnia dwugłowego prawej ręki. Sęk w tym, że jest to jego 3 przepuklina w tym samym miejscu (wcześniejsze przepukliny były operowane w 2003 oraz 2005 roku). W 2005 roku przyznano mu 5% trwałego uszczerbku na zdrowiu związanego z tą przepukliną. W tym roku po ostatniej przepuklinie przyznano mu 10 % (oczywiście po odwołaniu - mówię o decyzji komisji lekarskiej KRUS) trwałego uszczerbku związanego z tym urazem, jednak decyzją KRUS do wypłaty jest tylko 5% za przepuklinę (wg decyzji KRUS) ze względu na to "że kiedyś już na ten uraz dostał odszkodowanie za 5% uszczerbku" - wypowiedź Pani ze stanowiska obsługi klientów. Czy jest to zgodne z prawem, czy jednak powinien mieć wypłacone odszkodowanie za 10 % uszczerbku? Czy warto się odwoływać do sądu pracy w tej sytuacji?

• 1 month later...

Warto rozważyć odwołanie czy zwiększenie procentowego uszczerbku nie jest związane z skutkami na przyszłość po wypadku w rolnictwie a wtedy powinni wypłacić nie 5 % a 10 .

co więcej w tej sprawie zastanawia czy osoba jest zdolna do pracy jeśli nie warto również rozważyć roszczenie o rentę.

Proszę o kontakt w celu analizy sprawy myślę że mogę podpowiedzieć w przypadku odwołania od decyzji.