witam
jestem poszkodowanym rowerzysta, uczestniczylem w wypadku, z winy kierowcy samochodu osobowego, posiadajacego polise w PZU. na miejscu zdarzenia przybylo pogotowie oraz policja. w wyniku kontaktu z samochodem zlamaniu ulegly kosci srodrecza obu dloni. w prawej zlamania skosne (niemal na calej dlugosci kosci od kostek po nadgarstki) palca II, III i IV, w lewej palca V, z tym ze z przemieszczeniem. dodatkowo stluczenie miednicy, lokcia oraz kolana. zalozono mi szyny gipsowe na obie dlonie, na 1 pelny miesiac, pozostawiajac wolne kciuki oraz palec wskazujacy lewej dloni
chcialbym dowiedziec sie o co moge sie ubiegac:
1. czy w celu pokrycia kosztow naprawy roweru wystarczy udac sie do serwisu i poprosic o dokonanie kosztorysu? czy nalezy samemu dokonac napraw i przedstawic paragony?
2. aktualnie jestem osoba bezrobotna, lecz aktywnie poszukuje pracy. czy w wyniku wypadku i przedlozenia L4 do PUP-u, moge roscic o brak mozliwosci podjecia pracy nie ze swojej winy?
3. nie posiadam paragonow za lekarstwa, jednak sa one wyszczegolnione (leki) na dokumentacji medycznej. czy moge zadac od ubezpieczalni pokrycia kosztow po srednich kosztach krajowych? to samo tyczy sie dojazdow do ortopedy, na komende w celu przesluchania, czy do PUP-u?
4. powstale ograniczenia, wynikajace z braku ruchliwosci obu dloni (dlatego wybaczcie tez za brak polskich znakow), czy moga byc brane, jako np uraz, czy inaczej cierpienie psychiczne tj. pomoc w ubiorze, nawet w umyciu sie samemu (czyli wstydliwosc, skrepowanie), brak mozliwosci przygotowania sobie posilkow (ogolnie odczuwana bezradnosc z tego powodu- zaleznosc od osob trzecich). czy mozna zadac roszczenia za emocje, odczucia w sytuacjach opisanych powyzej?
5. cierpienia fizyczne, a wiec bol przy ruchach, ograniczona mozliwosc snu poprzez ten bol, rowniez warto zawrzec w roszczeniach?
6. i ostatnie: orientacyjna kwota, z jaka mozna wystosowac sie do ubezpieczyciela za uszczerbek na zdrowiu? warto w jednym wniosku skladac roszczenia o mienie, czyli rower i zdrowie, czy jednak osobno, a moze nia ma to znaczenia?
nadmienie, ze mam lat 30, jesli wiek ma znaczenie
z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi oraz porady
pozdrawiam