Jump to content
Forum Odszkodowania

Wypadek przy pracy w Finlandii i milczenie ubezpieczyciela

lexus6
 Share

Recommended Posts

W X 2014 r. uległem wypadkowi przy pracy w Finlandii. Umowa o pracę na czas określony. Doznałem licznych złamań kości żeber oraz zerwania wiązadeł barku, które to spowodowały stały uszczerbek na zdrowiu uniemożliwiający mi wykonywanie prac związanych z zawodem. Inspekcja pracy stwierdziła winę pracodawcy. Ubezpieczyciel "Fennia" za okres zwolnienia wypłacił mi utracone wynagrodzenie i nic więcej. Złożyłem w XII 2015 r. do ubezpieczyciela fińskiego wniosek o ustalenie stopnia trwałego uszczerbku na zdrowiu spowodowanego wypadkiem i wypłatę należnego mi z tego tytułu odszkodowania. Brak odpowiedzi zmusił mnie do ponowienia tego wniosku w lipcu 2016 r. Także bez skutku podobnie jak mój e-mailowy monit o informacje w sprawie z br. Chciałem zaangażować do prowadzenia sprawy kancelarię prawną w Polsce, ale stwierdzili,że to zbyt utrudnione dla nich. Nie wiem jak przymusić ubezpieczyciela do działania. Czy organ sądowy w Finlandii.? Jeśli tak to jaki. A może FAII w Helsinkach Może ktokolwiek miał do czynienia z taką sprawą i może pomóc w tej materii. Nie chciałbym, by sprawa ta uległa przedawnieniu ze względu na upływ czasu. Aktualnie przebywam czasowo na terenie Finlandii, ale kontakt e-mail zawsze jest możliwy Pozdrawiam