Oparzenia II stopnia a odszkodowanie PZU

Założył Rewelka7979, 18 września 2017 · 9 502 wyświetlenia

Rewelka7979

Witam

Tydzień temu uleglam wypadkowi w domu, podczas nalewania wrzątku do szklanego dzbanka, dzbanek nagle pękł. Wrzatek poparzyl mi uda na wysokości do kolan a szkło uszkodzilo stopę, rana szyta stopy i szyty palec głęboka rana. Do wypadku przyjechało pogotowie, które zabrało mnie do szpitala. Przebywam na dwutygodniowym L4, rany słabo się goja.

Pytanie moje brzmi, jakie mam szanse na odszkodowanie z PZU?

Katarzyna Neczaj

Witaj,

O jakim odszkodowaniu z PZU piszesz? Z jakiego ubezpieczenia? Grupowego czy NNW?

Aby zweryfikować czy dana polisa obejmuje dane zdarzenia zapoznaj się proszę z OWU czyli Ogólnymi Warunkami Ubezpieczenia.

Pozdrawiam

Katarzyna

Rewelka7979

Witam

Mam ubezpieczenie grupowe Pzu, obejmuje ona nieszczęśliwe wypadki.

Katarzyna Neczaj

Zatem jak pisałam wyżej zerknij na OWU i tabele uszczerbku tam powinno być info o zakresie oraz % za dany uszczerbek. Natomiast w polisie będzie info ile TU płaci za 1%.

Daj znać czy znalazłeś informacje które cię interesują.

Pamiętaj aby zbierać dokumentację medyczną a zgłoszenie szkody robi się po zakończeniu leczenia maksymalnie 3 lata od momentu zdarzenia.

Pozdrawiam

Katarzyna

Rewelka7979

Jest % za nieszczęśliwy wypadek 650 zł

Czekać jak całkowicie się zagoi?

Będzie komisja?

Rewelka7979
Czy mogę liczyć na odpowiedź?
Rewelka7979
Jeszcze nie zakończyło się leczenie
Katarzyna Neczaj

Witaj,

Szkodę z NW również grupowiego zgłasza się po zakończeniu leczenia, maksymalnie 3 lata od momentu zdarzenia. Szanse na uzyskanie odszkodowania oczywiście są jednakże jak podkreślałam wcześniej wszystko zależy od tego jaką masz polisę i czy obejmuje ona właśnie zdarzenia o jakiś piszesz.

Komisja może być ale nie musi, wszystko zależy od ubezpieczyciela i dokumentów jakie otrzyma. Decyzje może wydać zaocznie bez komisji.

Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz 🙂

Pozdrawiam

Katarzyna

Rewelka7979
Są jakieś szanse na odszkodowanie?
Katarzyna Neczaj
Jak wskazywałam w powyższym komentarzu szansa jest.
EwelinaB
Witam, miałam podobną sytuację i sama nie wiedziałam, czy istnieje szansa na dodatkową decyzję, bo wydana była odmowna 🙁, znajoma poleciła mi prawnik i ta mi pomogła, mimo odmowy dostałam odszkodowanie- polecam ją bo była skuteczna (tel: ****)
darus797

Miałem bardzo podobną sytuację. W domu żona poparzyła mnie wrzątkiem przez przypadek. Byłem u lekarza, mam dokumentację medyczną. Przejrzałem własne ubezpieczenie i mam w tym zakresie ważne ubezpieczenie. Czy możecie mi pomóc w zgłoszeniu szkody do ubezpieczyciela? Nie do końca wiem jak może to wyglądać? Jak przygotować takie wezwanie do zapłaty czy zgłoszenie szkody do ubezpieczyciela za oparzenie?

polny-wiatr30

Witam serdecznie,

W przypadku polis indywidualnych od następstw nieszczęśliwych wypadków lub grupowych, wysokość odszkodowania zależy od zawartej polisy oraz oczywiście od wielkości obrażeń. W ogólnych warunkach ubezpieczenia jest zawarte za jaki uraz należy się dany procent uszczerbku na zdrowiu oraz ile wypłaca ubezpieczyciel za 1%. Decyzja ubezpieczyciela jest podejmowana na podstawie dokumentacji medycznej lub naocznego badania lekarza orzecznika.

Wychodząc naprzeciw osobom poszkodowanym i chcąc udzielić pomocy, możemy zaproponować przygotowanie zgłoszenia szkody do ubezpieczyciela. Pismo zostałoby napisane przez adwokata za kwotę 100 zł brutto. Po dostarczeniu kompletu dokumentów zgłoszenie szkody zostanie przygotowane w 3 dni robocze i dostarczone w formie mailowej ze wskazaniem załączników. Dokumenty potrzebne do wykonania pisma to:

- zawarta polisa NW ważna na dzień zdarzenia oraz OWU czyli Ogólne Warunki Ubezpieczenia,

- komplet dokumentów medycznych,

- informacja o poniesionych kosztach (rachunki, faktury za leczenie),

- przydatne będą zdjęcia poparzonego miejsca aby wskazać wielkość obrażeń,

- dokładny opis wypadku razem z opisem negatywnych skutków zdarzenia w formie oświadczenia.

W razie zainteresowania taką usługą zapraszam do kontaktu przez nasz formularz: link zewnętrzny zablokowany

Pozdrawiam,

Izabela

Marian78

Chciałbym się dowiedzieć, jak to wygląda w przypadku, gdy po oparzeniu wrzątkiem miałem strasznie wielkie bąble i pęcherze na obu rękach. Leczenie trwało prawie 3 tygodnie, ale dzięki temu że szybko żona zareagowała i zamroziła oparzenie aerozolem a potem stosowałem maści na oparzenia i łagodzące, nie zostały mi blizny. Skóra w mejsu poparzenia jest czerwona i bardziej czuła, boli przy mocniejszym dotyku.

PZU uznało, że nie wypłaci odszkodowania bo to nie uszczerbek. Czy można coś z tym zrobić? Jakieś odwołanie czy coś? Przez 3 tygodnie nie mogłem ruszać porządnie rękami, nic do końca chwycić, ani samemu się dobrze umyć a nawet nie dostanę złotówki. A pieniądze na polise płacę co roku...

dziki-jar38

Witam,

w przypadku polis indywidualnych wypłata świadczenia jest uzależniona od wystąpienia trwałego uszczerbku na zdrowiu, jeśli więc oparzenie nie pozostawiło śladu w postaci blizn lub zniekształceń, czy też deformacji skutkującej ograniczeniem ruchomości, Ubezpieczyciel może odmówić wypłaty świadczenia. Więcej na ten temat w artykule link zewnętrzny zablokowany

Oczywiście ma Pan prawo złożenia reklamacji (odwołania), z dodatkową dokumentacją medyczną oraz zdjęciami obrażeń. Można złożyć wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy lub naoczną komisję lekarską.

Pozdrawiam

dziki-jar38