wojtek_witomiono Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Szanowni Państwo,poniżej znajdą Państwo opis całej sytuacji, która mnie spotkała. Czy są w stanie mi Państwo pomóc? Nie ukrywam, że samochód dalej nie został naprawiony a zapach farby, który jest szkodliwy cały czas unosi się w samochodzie.Serdecznie pozdrawiam,Wojtek...................................................................Szanowni Państwo,Dnia 22.09.2017 w oklicach godziny 15:20 odwiedziłem Państwa sklep mieszczący się pod adresem: Al. Grunwaldzka 309, 80-309 Gdańsk Oliwa.Z racji tego, że znajduje się on nieopodal siedziby firmy, w której pracuję, jestem dość częstym klientem. Jest mi niezmiernie przykro, że muszę pisać w takiej sprawie, ale ze względu na poziom szkód wywołanych niekompetencją Państwa pracownika nie mam wyboru.Dokonując zakupu farby niezbędnej naszym pracownikom do malowania betonowej posadzki, zdecydowałem, że jako firma skorzystamy z Państwa oferty. Zakupiona została farba do malowania betonu marki Tikkurila o nazwie BETOLUX, pakowana w szczelnej metalowej puszce, która ma informacje producenta, że jest przystosowana do transportu. Niestety Państwa pracownik po wymieszaniu farby nie domknął puszki skutkiem czego po jej postawieniu w bagażniku mojego samochodu uległa odrazu całościowemu wylaniu się do jego wnętrza. Zdarzenie to miało miejsce na państwa parkingu sklepowym. Zrozumiałe jeszcze mogłoby być, gdyby puszka uległa otworzeniu w trakcie niewłaściwego transportu po wybojach, ale taka sytuacja fizycznie nie ma prawa mieć miejsca w momencie, gdy puszka z farbą zostaje położona do zaparkowanego samochodu. Uszkodzeniu uległ bagażnik samochodu marki bmw model e90 (uszkodzenia widoczne są na zdjęciu). Wrazie potrzeby zdjęcie oczywiście zostało wykonane z geolokalizacją oraz godziną jego wykonania. Jeśli będą Państwo potrzebowali takich zrzutów z ekranu, to oczywiście udostępnie.Zaraz po zdarzeniu udałem się do Państwa pracowników, by zgłosić zażalenie. Rozmawiałem z Panią kierowniczką działu farb, która w zaparte nie chciała przyznać się błędu pracownika i nie zaproponowała nawet pomocy w uprzątnięciu rozlanej farby. Niestety ma możliwości chemicznego usuwania śladów farby. Ze względu na zapach utrzymujący się w samochodzie obecnie nie mogę przewozić dzieci, które wcześniej były jego częstymi pasażerami.Poniżej znajdą państwo listę oraz wycenę uszkodzonych elementów według producenta. Wycena nie zawiera wymiany serwisowej. Koszt takiej w nie autoryzowanym serwisie to około 300zł.1)Panel wkładany bagażnika — nr. części 51 47 7 059 233, cena: 509,94 zł2) Uchwyt — nr. części 51 47 7 152 356, cena: 132,11 zł3) Schowek w podłodze bagażnika — nr. części 51 47 7 148 920, cena: 149,61 zł4) Obudowa bagażnika prawa — nr. części 51 47 7 059 228, cena: 176,56 zł5) Osłona akumulatora - nr. części 51 47 7 070 520, cena: 133,19 zł6) Osłona krawędzi ładunkowej - nr. części 51 47 7 059 258, cena 187,94 zł� ączny koszt uszkodzonych elementów: 1289,35 złZwracam się z prośbą o zadośćuczynienie w związku z zaistniałą sytuacją w wysokości 1589,35zł na poczet naprawy samochodu oraz 500 zł na poczet strat moralnych związanych z wyżej opisaną sytuacją. Jednocześnie pragnę zaznaczyć, że podobne pismo otrzymają Państwo również drogą pocztową na adres oddziału w Gdańsku i adres siedziby głównej Państwa firmy w Warszawie.Z wyrazami szacunku, Wojciech ......... ...........PONIŻEJ ODPOWIEDŹ LEROY MERLIN .......... W odpowiedzi na Pana pismo z dnia 11.10.2017r. dotyczące zdarzenia mającego miejsce w dniu 22.09.2017r., uprzejmie informujemy, przedsiębiorca Leroy-Merlin Polska sp.z o.o. nie ponosi winy ani tym bardziej odpowiedzialności, za podawaną przez Pana szkodę. Dla przyjęcia odpowiedzialności sklepu w niniejszej sprawie niezbędne jest udowodnienie przez poszkodowanego przesłanek odpowiedzialności odszkodowawczej z art. 415 kodeksu cywilnego, jakimi są: zawinione zachowanie lub zaniechanie odpowiedzialnego, szkoda będąca wynikiem tego zachowania się oraz adekwatny związek przyczynowo skutkowy łączący oba zdarzenia. Tymczasem w okolicznościach niniejszej sprawie brak jest ww. elementów. Należy przy tym zaznaczyć, iż fizycznie niemożliwym jest samoczynne otworzenie opakowania farby w przypadku jej prawidłowego umieszczenia w trakcie transportu, co niewątpliwie jest obowiązkiem właściciela pojazdu i odbywa się niezależnie od sklepu Z poważaniem,Dyrektor sklepu ............................... MOJA ODPOWIEDŹ.............................. W odpowiedzi na Państwa stanowisko w tej sytuacji zaznaczam iż w moim roszczeniuzaznaczyłem wyraźnie: a) farba została niedomknięta przez Państwa pracownika bo wymieszaniu jej w celuuzyskania właściwego kolorub) farba nie była transportowana jedynie położona w bagażniku i tu mogą Państwo sprawdzić to na monitoringu oraz na moim zdjęciu z geolokalizacją oraz godziną wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Neczaj Opublikowano 6 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 Witaj, Mam wrażenie, że ciężko będzie Ci coś uzyskać przedsądowo i będziesz musiał pomyśleć o etapie sądowych. Jednakże etap ten będzie obarczony sporym ryzykiem. PozdrawiamKatarzyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi