Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Szkoda całkowita na pojeździe - odwołanie i problem z wrakiem

radek37
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie chciałbym się przywitać, jestem tu nowy - witam całą forumową społeczność.

Zwracam się z takim pytaniem. Pod koniec stycznia miałem wypadek - TIR z całym impetem wjechał w tył mojego pojazdu. Sprawca ubezpieczony w Warcie. Zgłosiłem szkodę następnego dnia, Warta ustaliła szkodę całkowitą (czego nie kwestionuję) i wypłaciła odszkodowanie - moim zdaniem rażąco zaniżone. Wartość pojazdu w stanie sprzed szkody została tak zaniżona, że odpowiada może 50% wartości rynkowej pojazdu. Napisałem odwołanie, nadałem poleconym. Jednocześnie, Warta wskazała, że do 7 marca mogę skorzystać z propozycji "oferenta", który może kupić wrak pojazdu. W związku z tym mam pytanie - co w przypadku, gdy do 7 marca Warta nie rozpatrzy mojego odwołania? Czy mogę sprzedać wrak, zakładając, że w przypadku decyzji odmownej, będę dochodził roszczenia w procesie cywilnym? Chodzi mi o ewentualną kwestię biegłego sądowego - jak będzie miał wycenić auto, które nie będzie w moim posiadaniu? Dodam, że mimo wszystko na rękę dla mnie jest sprzedaż wraku - nie mam możliwości przetrzymywania wraku przez długi okres czasu. Bardzo proszę o podpowiedź.

Witam,

O jakim aucie rozmawiamy? Model? Rocznik?

Zawsze możesz wykonać swoją niezależną wycenę przed sprzedażą wraku lub skorzystaj z ofert analizy i wykupu szkody których jest sporo na rynku.

Pozdrawiam

Katarzyna

Już podaję dane:

Alfa Romeo 147, 2001 r., 1.9 JTD 115 KM

Wartości ustalone przez Wartę:

1. Wartość pojazdu bezpośrednio przed zdarzeniem - 3.400 zł.

2. Wartość wraku - 900 zł

Ofertę kupna wraku mam do 7.03. Kwestionuję przede wszystkim wskazaną przez Wartę wartość pojazdu w stanie nieuszkodzonym - wartość rynkowa jest w mojej ocenie o kilka tysięcy większa. Zdaję sobie sprawę z tego, że mogę zlecić wycenę rzeczoznawcy. Pytanie dotyczy jednak czego innego - w razie gdybym zdecydował się na złożenie pozwu, a wcześniej sprzedałbym wrak - czy biegły sądowy będzie miał "z czego" wykonać opinię - skoro auto zostanie sprzedane przeze mnie lub zezłomowane? Opinia rzeczoznawcy jest w procesie traktowana jako dokument prywatny, więc i tak będzie zachodziła konieczność powołania biegłego sądowego.

Pozdrawiam.

Może pogadaj z kimś kto sie zajmuje skupem wraków i ustal z nim ile ci może za niego dać. Może nie opłaca się czekać na kasę od nich, bo złomarz da ci więcej. Albo zadzowń do prawnika albo drb i niech on weźmie sprawę na siebie i wywalczy dla ciebie porządną kase.

Powodzenia!