Dobry, chciałabym zapytać kto ponosi winę jeśli ja wyjeżdżając z miejsca parkingowego "przywaliłam" w auto stojące w praktyce na drodze wyjazdowej, jednak oznakowania zakazu parowania nie było. Mam to rozumieć że on także stał na dozwolonym miejscu a wine ponosze ja?
STŁUCZKA NA PARKINGU
Założył wrozkosz, 9 września 2009 · 655 wyświetleń
Witam wszystkich. Miałem stłuczkę na parkingu. Osoba która otarła się o mój samochód przecinała mój tor jazdy jadąc od mojej lewej strony. Po przyjeździe policji uznano mnie winnym. ale sugerowałem się regułą prawej dłoni i oddałem sprawę do sądu. Na wynik tej sprawy czekam już 4 miesiące i nadal nie nie wiem czego mogę się spodziewać. Czy ktoś już był w takiej sytuacji?
Co najwyżej możesz zostać skazany winnym i zapłacić mandat + może jakieś drobne koszta sądowe(100 - 200 zł). LEcz jeśli działo to się na parkingu to nie jest to droga publiczna i sądzę, że prawdopodobne jest umorzenie postępowania na ten właśnie fakt.
Czy stluczke z autocasco moze zglosic ten kto nie jest właścicielem auta? Autem jezdze ja, a papierkowo stoi na kolege, ktory wyjechal i co w tej sytuacji trzeba zrobic zeby dostac odszkodowanie?
zgłosić mże każdy, ale odszkodowanie należy się właścicielowi. Musi Ci napisać pismo, że upoważnia Cię do przeprowadzeia wszelkich czynności likwidacyjnych związanych ze szkodą w tym i do odbioru odszkodowania.
Witam miałem dziś przykry incydent pojechałem do sklepu i chciałem zaparkować auto wiec rozpocząłem manewr parkowania
pomiędzy 2 autami w momencie gdy byłem w połowie auta stojącego po mojej prawej stronie facet otworzył drzwi auta nawet nie miałem szans wcisnąć hamulca czyja to wina? w efekcie rozwaliłem mu drzwi a sobie lampę i zderzak.
Jego wina bez wątpienia.
Witam, 18 Stycznia miałem stłuczke na parkingu firmowym z powodu nie odsniezonej nawierzchni, parking był oblodzony i zasniezony i przy prędkości max 15km/h wjechalem w zaparkowany pojazd, z właścicielem auta spisałem oświadczenie i czy mogę domagać się odszkodowania za szkodę na moim aucie?
Witaj,
Zgłoś szkodę do właściciela parkingu, jak przyjmie on odpowiedzialność to regresem można potraktować szkodę z twojego OC.
Pozdrawiam
Katarzyna
Nawet jeśli nie stał w dozwolonym miejscu to nie masz prawa w niego wjechać. Słuczki jesteś winny ty, a on co najwyżej może dostać mandat za złe parkowanie. Gdyby to osoba, która źle zaparkowała była winna stłuczki to każdy by tylko szukał takich pojazdów i bił, aby wyłudzić link zewnętrzny zablokowany 🙂