Jump to content
Forum Odszkodowania

Szkoda z OC firmy

Recommended Posts

Witam

Posiadam OC firmy budowlanej zawartej w firmie .............. - podczas remontu dachu doszło do zalań mieszkań ze względu na długotrwałe opady deszczu - po zgłoszeniu przez poszkodowanych reprezentowanych przez Zarządce budynków ubezpieczyciel zażadał wyjaśnien jak doszło czy mam uprawnienia do remontu dachu i tak dalej - moja odpowiedz była szczegółowa w której napisałem że robiłem wszystko zgodnie ze sztuką budowlaną , że zabezpieczałem wylewałem wodę podkładałem wiaderka itd ubezpieczyciel stwierdził że nie ma mojej winy i nie wypłaci odszkodowania.........ale gdybym nie prowadził prac na dachu nikogo by nie załało.........napisałem drugie pismo z żadaniem wypłatyodszkodawania dla zalanych właścicieli mieszkań i znowu odrzucili.... właściciele mieszkan nie maja ubezpieczeń.... zażadali ode mnie wykonania ich remontu... prosze o poradę co dalej robić ... czekać aż mieszkańcy podadzą mnie do sądu...czy może oddać mojego ubezpieczyciela do sądu.... płaciłe składki kilka lat a jak doszło do szkody to umywają ręce....prosze o pomoc

Witaj Maciek,

Powiem ci szczerze, że nie odpowiadasz za warunki atmosferyczne, jeżeli ubezpieczyciel nie widzi w zalaniu twojej winy to nawet na twój wiosek nie wypłaci roszczeń. Zalani mieszkańcy mogą pozwać TU do sądu jak nie zgadzają się z decyzją. Jeżeli ty w tym przypadku widzisz swoją winę i mimo wszystko chcesz zapłacić za szkody to porostu próbuje dogadać się z mieszkańcami, wypłacić im odszkodowania z własnej kieszeni i już. Tylko nie zapomnij podpisać z nimi odpowiedniego dokumenty potwierdzającego zawarcie np ugody między wami. Warto w takiej sytuacji skorzystać się pomocy adwokata lub radcy prawnego.

Pozdrawiam

Katarzyna

P.S.

Swoją drogą jak prowadzisz działalność gospodarczą to polecam skorzystać z usług kancelarii które posiadają coś w rodzaju abonamentowej pomocy prawnej. Płacisz konkretną sumę co miesiąc i w każdym momencie możesz liczyć na pomoc prawną. Lub porostu szerszą współpracę z jakąś kancelarią adwokacką która będzie redagowała różne pisma.