dns Posted May 7, 2018 Share Posted May 7, 2018 Witam, Miałem złamanie kości łódeczkowatej w nadgarstku jakieś 4 lat temu.Poza mocnym bólem nie było większych objawów jak obrzęk, opuchlizna, sygnalizujących złamanie, ręka była tylko mocno "oszczędzana".Ból nie przechodził więc po jakiś 2, 3 miesiącach zgłosiłem się prywatnie do ortopedy, który po USG nic nie stwierdził, czyli: poczekać, jak nie przejdzie to rezonans magnetyczny. Wtedy po jakimś kolejnym miesiącu wyszło już złamanie i staw rzekomy. Na operację zespolenia kości czekałem jakieś 2 lata, miała miejsce w listopadzie 2016 roku. Do dziś mam mocno ograniczony zakres ruchu w nadgarstku, nie mogę się na nim podeprzeć. Pytanie czy po takim czasie jest jakaś szansa, żeby dostać jakieś odszkodowanie? od jakiś 8 lat, ciągiem, jestem ubezpieczony przez zakład pracy u tego samego ubezpieczyciela. Poczytałem, że przedawnienie występuje po 3 latach, ale nie mam żadnej karty informacyjnej z owego wypadku, pierwszym moim dokumentem jest właśnie wykonane prywatnie USG. Czy karta informacyjna z samego wypadku jest podstawą?Czy może to być nawet wizyta prywatnie po kilku miesiącach? Zważając na fakt, że złamanie tej właśnie kości często nie objawia się od razu w wyraźny sposób. Jest szansa podpiąć to pod uraz z datą, kiedy zgłosiłem się do szpitala i zlecono operację? Z góry dziękuję z jakakolwiek informację. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katarzyna Neczaj Posted May 10, 2018 Share Posted May 10, 2018 Witaj, Generalna zasada przedawnienia roszczeń z umów ubezpieczenia uregulowana jest w art. 819 § 1 k.c., który stanowi, że roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się z upływem lat trzech. Ubezpieczyciel podczas rejestracji szkody zapewne dopyta o datę zdarzenia oraz jego okoliczności, podawanie błędnych danych raczej "nie wychodzi na zdrowie". PozdrawiamKatarzyna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts