lucyna Opublikowano 24 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Witam. Skreciłam śródstopie w pracy. zgłosiłąm to jako wypadek w pracy. Na pogotowiu dostałam skierowanie do leczenie chirurgicznego. Dostałam 5 dni zwolnienia. Przez pierwsze dni nie mogłąm stanąć na stopie, teraz dalej boli. Na zwolnienie już nie chcę iść, pracuję w biurze więc większość dnia siedzę. Żadna rehabilitacja nie wchodzi w grę bo jestem w ciąży. Proszę mi powiedzieć czy przez tak krótkie zwolnienie lekarskie i brak rehabilitacji mogę nie dostać żadnego odszkodowania w ZUS z tytułu wypadku w pracy? Czy ktoś miał skręcenie śródstopia jak długo bolało, i ile procent uszczerbku na zdrowiu można za to otrzymać. Dziękuję za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagin Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Jeżeli wypadek został zgłoszony nie był wypadkiem z Twojej winy masz prawo do odszkodowania. Musisz zebrać jednak zaświadczenia lekarskie orzekające stopień uszczerbku, notatkę o wypadku z miejsca pracy i dostarczyć do ZUS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 29 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 Lucyna, poczytaj odpowiedzi w innych watkach tego tematu - dowiesz sie, co trzeba robic.Czy bylo przeprowadzone postepowanie powypadkowe? Czy wypadek zostal przez pracodawce uznany za wypadek przy pracy? Czy zostal sporzadzony protokol? Czy masz kopię tego protokolu? Czy leczenie zostalo juz zakonczone?Jesli tak - to lekarz musi wypelnic Ci druk N9, i ten druk wraz ze swoim wnioskiem o wyplate jednorazowego odszkodowania musisz zlozyc w zakladzie pracy, oni tam dolacza dokumentacje powypadkowa i wysla do ZUSu. ZUS wezwie Cie na komisje lekarska i lekarz orzecznik stwierdzi (lub nie) uszczerbek na zdrowiu - wtedy dostaniesz odszkodowanie.Nikt z nas nie powie Ci ile procent dostaniesz.... niestety. to okresla lekarz orzecznik ZUSu. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewa20c Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 witamw marcu skreciłam staw kolanowy z zerwaniem wiązadła bocznego w czsie pracy zgłoszenia dokonałam w raporcie i opowiedziałam zkładowemu bh-powcowi który zaczął gromadzić moja dokumentację ale żadnego potwierdzenia od niego nie dostałamobecnie jestem na zwolnieniu oraz chodzę na rehabilitację na której spotkałam tego bhp-cai poza pytaniem czy jestem jeszcze na zwolnieniu nic nie usłyszałam.ja też nie spytałam co z moja sprawą bo nie wiedziałam o co go konkretnie spytaćdo dzis gdy znalazłam sie na tym forumniepokoi mnie jaki termin ma bhp-wiec na wydanie dokumentu uznajacego wypadek przy pracydo tej pory po za rozmowami nic nie mamproszę o podpowiedż jakich formalnosci dopilnować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Witaj, imienniczko:-)Od momentu zgłoszenia ZESPOL POWYPADKOWY (w zespole jest dwoch czlonkow: przedstawiciel pracowników (jesli jest SIP to SIP) + bhpowiec) ma 14 dni na przeprowadzenie postepowania powypadkowego i sporzadzenie protokolu powypadkowego. Z tym protokolem musza Cie zapoznac, zanim dadzą pracodawcy do zatwierdzenia. Pozniej pracodawca ma 5 dni na zatwierdzenie ustalen protokolu i wtedy, taki zatwierdzony protokol powinnas otrzymac. Łącznie - jesli nie ma zadnych trudnosci w postepowaniu (np. oczekiwanie na notatke z policji w przypadku kolizji drogowej) - nie powinno to byc wiecej niz jakies 20 dni od zgloszenia przez Ciebie.W tej sytuacji - jesli sprawa sie przeciaga, NAPISZ (a nie dzwon) pisemko do pracodawcy z prosba o jak najszybsze zakonczenie postepowania powypadkowego w zwiazku z wypadkiem przy pracy, ktoremu uleglas w tym i tym dniu a ktory zglosilas w dniu.......I - albo wyslij to poleconym albo popros w sekretariacie o potwierdzenie na kopii.Jesli nadal nic sie nie bedzie dzialo (tzn. nie dostaniesz zatwierdzonego protokolu) bedziesz miala podstawe do zwrocenia sie do Panstwowej Inspekcji Pracy z prosba o interwencję.Ale - przekonana jestem, ze to nie bedzie potrzebne.Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi