jolcia12345 Opublikowano 24 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Witam.Przeszło 3 lata temu miałam wypadek samochodowy- wpadłam w poślizg i doznałam złamań: objoczyka z przemieszczeniem oraz otwartego złamania kolana czego skutki odzczuwam do dzisiaj.Czy mogę ubiegać się o odszkodowanie od zarządcy dróg i czy nie jst za późno na załatwianie takiej sprawy.Od policji nie dostałam mandatu i nie było wszczynane postępowanie w tej sprawie. W notatce policyjnej jest informacja , że droga była oblodzona.Dziękuję za informację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Campter.pl Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Jeżeli sprawa nie zakończyła się wyrokiem sądu, roszczenie przedawnia się po upływie 3 lat od momentu zajścia szkody."Art. 4421. § 1. Roszczenie o naprawienie szkody wyrządzonej czynem niedozwolonym ulega przedawnieniu z upływem lat trzech od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia. Jednakże termin ten nie może być dłuższy niż dziesięć lat od dnia, w którym nastąpiło zdarzenie wywołujące szkodę." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi