Magdalena1661348289 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Chciałam zapytać w imieniu mojego taty, bo w zeszłym roku leciał do Anglii i lot był opóźniony ponad 6 godzin, na lotnisku dostał kanapki ale może faktycznie mógłby się starać o odszkodowanie Czy są jakieś warunki, jakie trzeba spełnić, żeby móc się ubiegac o odszkodowanie? Czy bilet jest obowiązkowy czy wystarczy nr lotu czy potwierdzenie płatności za bilet? Pewnie będą się wymijać od płatności, bo wtedy były spore burze - czy trzeba jakieś potwierdzenie przyczyny opóźnienia? No i ostatnie pytanie, czy ja mogę poprowadzić taką sprawe, czy tata sam musi sie zgłosić do Lini Lotniczych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redakcja Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Najlepiej będzie jak zapytasz jakiejś firmy o te sprawy, na odszkodowaniach za opóźnione loty, odwołane loty - niestety się nie znam:) Powodzenia!:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fixel69 Opublikowano 26 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 Witam, mam podobny problem, leciałem z Nowego Jorku do Warszawy, samolot polskich linii LOT był bardzo opóźniony, z tego co kojarzę było to około 12 godzin. Czy jesteście w stanie wskazać mi ile może wynosić odszkodowanie za takie opóźnienie na tym dystansie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Witaj. Za opóźnienie lotu o odległości większej niż 3500 km można otrzymać 600 euro, jeśli opóźnienie wyniosło więcej niż 4 godziny. Tak więc w Twoim przypadku oba warunki są spełnione i na taką właśnie kwotę możesz liczyć. Warunkiem jednak uzyskania odszkodowania jest wina przewoźnika za to opóźnienie. Jeżeli zawiniły np. warunki pogodowe, to nie będzie możliwości uzyskania rekompensaty za opóźnienie. Powinieneś zgłosić się do LOTu z wezwaniem do zapłaty 600 zł. Powinni Ci odpowiedzieć w terminie 30 dni od otrzymania pisma. Jeżeli jednak zignorują Twoje wezwanie (co niestety często się zdarza) radzę złożyć skargę do Urzędu Lotnictwa Cywilnego. Życzę Ci powodzenia w uzyskaniu odszkodowania. Pozdrawiam, Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi