Maria Nowakowa Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Witam, mam takie ogólne pytanie, bo miesiąc temu pomagałam sąsiadce w pracach na jej gospodarstwie rolnym. W sumie gospodarstwo jest jej męża, więc nie wiem, czy mogę się starać o odszkodowanie. Podczepiałyśmy przyczepkę i ja ją trzymałam.. Coś się tam zablokowało i jak próbowała ją odczepić, żeby ponownie zaczepić to zaczep przytrzasnął mi palce. Jeden jest złamany w 2 miejscach, inne stłuczone tak ze nie mogę nimi ruszać. Czytałam że można od rolnika uzyskać odszkodowanie, proszę mi powiedzieć czy mam o co walczyć, czy to w ogóle warto zaczynać no bo to jednak sąsiadka i nie chciałabym żeby miała potem z tego tytuły problemy. Czy to musi być złoszone do Krus jak nie dotyczy rolnika i jak nie było to też na odszkodowanie nie ma co liczyć? Dziekuje za pomoc i wszystkie dobre rady, jakby mnie ktoś nakierował co ma zrobić i jak się do tego zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Sordon Opublikowano 10 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 Pani Mario, jeśli świadczyła Pani pomoc w gospodarstwie rolnym i doszło do wypadku, właściciel gospodarstwa powinien wypłacić Pani odszkodowanie ze swojej polisy OC. Celem zgłoszenia roszczeń żona właściciela, jako świadek, powinna spisać oświadczenie, zaś właściciel potwierdzić pisemnie, iż zlecił Paniom pracę i ponosi winę (lub bezpośrednio jego żona) za wypadek, wraz ze wskazanie danych ubezpieczyciela. Konieczne jest zgłoszenie mu roszczeń (pisemne, telefoniczne lub listowne) i dosłanie dokumentacji medycznej potwierdzającej Pani leczenie po wypadku. Jeśli doznała pani złamania, to oczywiście jest to trwały uszczerbek na zdrowiu, za który ubezpieczyciel powinien wypłacić od 1000-1500zł za każdy 1% uszczerbku. Wypadek nie musi zostać zgłoszony do KRUS, jeśli nie jest Pani pracownikiem gospodarstwa rolnego. Sąsiad jeśli ma wykupioną polisę OC rolne (co jest obowiązkowe) nie powinien mieć z tego tytułu żadnych nieprzyjemności. Polecamy zapoznanie się z publikacjami w tym temacie https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/urazy-po-wypadkach-rolniczych/ https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/odszkodowanie-z-oc-rolnika/ Cytuj Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi