Wiki1661348290 Posted October 25, 2019 Share Posted October 25, 2019 Witam, Miesiąc temu uległam wypadkowi przy pracy - podczas układania paczek w magazynie, spadł na mnie karton, straciłam równowagę i spadłam z metrowej wysokości drabinki. Mam złamaną nogę, przeszłam operację. Na chwilę obecną nie mogę pracować a już na pewno nie wrócę do firmy i dotychczasowych obowiązków. Chciałabym uzyskać pieniądze od pracodawcy, ale Wypadek był w Niemczech i słyszałam, że niestety nie mam szans na takie odszkodowanie...Proszę bardzo o informacje jak to wygląda. Wiktoria. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Izabela Stryjewska Posted October 28, 2019 Share Posted October 28, 2019 Dzień dobry, Dochodzenie odszkodowania za wypadki przy pracy w Niemczech jest faktycznie procesem dość skomplikowanym i niejednokrotnie niemożliwym do zrealizowania. Aby dochodzić roszczeń z ubezpieczenia OC pracodawcy nie wystarczy wskazać jego winy za zaistniałe zdarzenie. Wina pracodawcy MUSI BYĆ WINĄ UMYŚLNĄ, czyli mówiąc najprościej pracodawca musi chcieć z premedytacją wyrządzić pracownikowi krzywdę. Taki przypadki zdarzają się jednak niezwykle rzadko a już na pewno bardzo ciężko je udowodnić. Wypadek przy pracy, jest traktowany jako ograniczone zdarzenie (z przyczyn zewnętrznych), które prowadzi do uszczerbku na zdrowiu albo do śmierci ubezpieczonego a świadczenia z jego tytułu traktowane są tak samo jak wypadek w drodze do pracy i z pracy. Instytucjami, odpowiadającymi za ubezpieczenia w Niemczech są branżowe organizacje przedsiębiorstw (tzw. Berufsgenossenschaft). Działają jak zakłady ubezpieczeń i pracodawca zobowiązany jest odprowadzać wszelkie składki oraz zgłosić do nich każdy wypadek, jeżeli pracownik jest niezdolny do pracy dłużej niż trzy dni. Wówczas przysługuje mu świadczenie chorobowe (100% przez 6 tygodni). Podsumowując, jeżeli w Pani przypadku nie było umyślnej, celowej winy pracodawcy, która można mu udowodnić, nie ma możliwości dochodzenia roszczeń z jego OC. W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji, zachęcam do zapoznania się z artykułem zawartym w naszym poradniku: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/odszkodowanie-za-wypadek-w-pracy-w-niemczech/ Quote Izabela Stryjewska Campter Odszkodowania kom. 690 622 575, mail: i.stryjewska@campter.pl ul. Oświęcimska 7 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin123-91o2.pl Posted May 20, 2020 Share Posted May 20, 2020 Witam w lutym miałem wypadek w pracy nie z mojej winy, złamane 3 kości śródstopia lewa noga rezwane wiązadło i coś tam jeszcze w kostce. 7 tygodni chodziłem w bucie ortopedycznym prawdopodobnie do pracy wrócę dopiero w połowie czerwca , od 4 tygodni mam rehabilitację i będzie dalej utrzymana. Otrzymałem dokumenty o odszkodowanie od VBG z Niemiec czy ktoś wie ile się czeka na pieniążki i ile ich może być? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin123-91o2.pl Posted May 20, 2020 Share Posted May 20, 2020 Wypadek nie był z mojej winy tylko z winy maszyny. Zapomniałem dodać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marta Sordon Posted May 26, 2020 Share Posted May 26, 2020 Witam serdecznie, wszelkie informacje dotyczące roszczeń o odszkodowanie za wypadek w pracy w Niemczech znajdzie Pan w publikacji, do której link zamieszczam poniżej: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/odszkodowanie-za-wypadek-w-pracy-w-niemczech/ Wysokość świadczeń powypadkowych będzie uzależniona od doznanego uszczerbku na zdrowiu oraz długości leczenia powypadkowego. W przypadku wypadku w pracy na terenie Niemiec zadośćuczynienie z OC pracodawcy przysługuje jedynie w przypadku, gdy do wypadku dojdzie z umyślnej winy pracodawcy, sama więc niesprawność maszyny nie będzie podstawą do uznania tego typu roszczeń. Pozdrawiam Quote Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel 1975 Posted May 14 Share Posted May 14 BIU Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel 1975 Posted May 14 Share Posted May 14 Witam. Mam takie pytanie. Miałem mały wypadek w pracy, schodząc po schodach na warsztacie skręciłem nogę. Zgłosiłem to u pracodawcy i kazali jechać na pogotowie. Na pogotowie stwierdzenie skręcenia i na razie tydzień zwolnienia. Mam przyjść na kontrolę. Oddałem zwolnienie do pracodawcy w ten sam dzień. Na drugi dzień dzwonią do mnie żebym wrócił do pracy po 3 dniach zwolnienia ze będę pracował na siedząco. Proszą mnie żebym wrócił do pracy bo oni zapłacą karę za to że ja skręciłem nogę. Czy to normalne ? Czy pracodawca zapłaci jakaś karę za to że ja skręciłem nogę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel 1975 Posted May 14 Share Posted May 14 Oczywiście jestem zatrudniony w tej firmie na stałe od kilku lat. Firma na Bawarii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marta Sordon Posted July 17 Share Posted July 17 W dniu 14.05.2024 o 16:02, Pawel 1975 napisał: Witam. Mam takie pytanie. Miałem mały wypadek w pracy, schodząc po schodach na warsztacie skręciłem nogę. Zgłosiłem to u pracodawcy i kazali jechać na pogotowie. Na pogotowie stwierdzenie skręcenia i na razie tydzień zwolnienia. Mam przyjść na kontrolę. Oddałem zwolnienie do pracodawcy w ten sam dzień. Na drugi dzień dzwonią do mnie żebym wrócił do pracy po 3 dniach zwolnienia ze będę pracował na siedząco. Proszą mnie żebym wrócił do pracy bo oni zapłacą karę za to że ja skręciłem nogę. Czy to normalne ? Czy pracodawca zapłaci jakaś karę za to że ja skręciłem nogę? Witam serdecznie, w przypadku wypadków przy pracy w Niemczech niestety nie ma możliwości uzyskania odszkodowania, gdyż wymaga to wykazania umyślnej winy pracodawcy, a więc potwierdzenia, że pracodawca chciał wyrządzić Panu krzywdę (np. popychając Pana). Można uzyskać jedynie zwrot kosztów leczenia po wypadku. W przypadku wypadku, który nie zagroził Pana życiu lub zdrowiu lub nie spowodował ciężkiego uszczerbku na zdrowiu pracodawca nie powinien być obciążony karą, chyba, że nastąpiło zgłoszenie do Inspekcji pracy i ona może obciążyć go karą za nieprzestrzeganie przepisów BHP. Quote Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts