mariuszmarkon Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Witam, Na początku stycznia miałem mały wypadek w biurze firmy - schodząc po drabinie z poddasza omskneła mi się noga i złamałem sobie kość piętową. 4 tygodnie gipsu, zrost prawidłowy, obecnie jeszcze mnie boli, mam opuchliznę, ale chodzę na rehabilitację no i do końca kwietnia jestem na zwolnieniu.Pracuję od pół roku w małej, kilku osobowej, "przyjacielskiej" firmie. Wypadek był na terenie zakładu, wszyscy są gotowi to potwierdzić, czyli nie ma problemu z uznaniem tego za wypadek w pracy.Problem natomiast jest taki, że jak do tej pory nikt nie przywiązywał wagi do spraw BHP, szkoleń itp., po prostu się pracowało Orientuję się jak powinna wyglądać procedura zgłoszenia wypadku, zmartwiły mnie natomiast informacje z różnych innych źródeł, forum, że ZUS nie specjalnie chce płacić za złamania które goją się bez tzw. uszczerbków na zdrowiu - zrosło się dobrze, czyli wszystko jest oki, zresztą sama ustawa mówi że odszkodowanie należy się za trwały lub długotrwały (powyżej 6 miesięcy) uszczerbek na zdrowiu.Bym mógł się starać o odszkodowanie musiał bym znaleźć jakiegoś BHPowca który przeprowadzi z pracownikami szkolenia "wstecz" i sporządzi protokół z wypadku, co nie jest mało kłopotliwą sprawą.I tu moje pytanie - jak to jest z tym ZUSem, złamaniami i odszkodowaniem, czy jest jakiś sens/warto kombinować z tą całą procedurą wstecz? Bo jeśli np. dla 1 % to nie warto, ponieważ po powrocie do pracy będę miał tyle zajęć do nadrobienia że robi sie to nieopłacalne.Będę wdzięczny za wszelki rady Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 29 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 W tej chwili za kazdy procent uszczerbku na zdrowiu wyplacana jest kwota 495 zl.Sam wiec musisz wiedziec, "czy warto"?Nie bardzo rozumiem stwierdzenie, ze TY bys musial znalezc jakiegos bhpowca....??A co robi pracodawca? To jest JEGO obowiazek....Ale - samo życie...Gdize mieszkasz? Mzoe nie musialbys daleko szukac, jesli blisko mnie - sluze pomocą.Co do sensu - moim zdaneim - czy bedziesz sie staral o odszkodowanie czy nie (w chwili obecnej) dobrze jest miec protokol uznajacy zdarzenie za wypadek przy pracy, bo nigdy nie wiadomo jak sie sprawy potocza i czy wypadek i jego skutki nie dadza o sobie znac w przyszlosci.....Moim zdaniem - WARTO.A prawnie - TRZEBA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszmarkon Opublikowano 30 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2008 Jak wspomniałem na wstępie to firma przyjacielska, w której tzw. szef to mój stary kolega który to firmuje, a pozostali każdy robi swoje i swoje proporcjonalnie zarabia i jakoś to się kręci. Firmantowi jakoś specjalnie nie zależy by mieć wszystkie papiery w porządku - jego ryzyko, a tak pozatym to raczej każdy pilnuje swojego co ma plusy i minusy, ale w takiej sytuacji to jest mój problem.Wiem ile ZUS płaci za 1 %, i jeśli miał by to być jeden procent to wg. mnie cała procedura trochę mija się z celem, tym bardziej jak już wspomniałem wg. ustawy odszkodowanie jest za trwały lub długotrwały uszczerbek, a podobno wg. nich złamanie bez powikłań nie jest trwałe, a mi z każdym dniem jest coraz lepiej, więc zwolnienie powyżej 6 miesięcy raczej w grę nie wchodzi.Znalazłem też jakąś ustawę o procentach uszczerbku wg. której złamanie kości piętowej to od 5 do 15 %, więc niby warto walczyć, tylko czy z moim przypadkiem się w to załapię?A jeśli chodzi o Twoją propozycję to może w razie czego chętnie bym skorzystał. Ja pracuję w Krakowie, a jak już to kontakt na mariusz.markon na wp.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biber Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Z tego co mi wiadomo ,jeżeli twierdzisz że był to wypadek w pracy ,masz świadków to:-powiadom pracodawce o zaistniałym zdarzeniu(najlepiej pisemnie za potwierdzeniem odb.),i czekaj aż pracodawca zwoła komisję wypadkową i sporządzi Ci protokół ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku to jest jego obowiązkiem jak także złożenie tego protokołu do ZUS no i jeżeli Zus uzna że wszystko jest w porządku a ty zakonczyłeś leczenie i rechabilitację to składasz wniosek do ZUSu o odszkodowanie ,czekasz na komisję i na kasę,pozdro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 biber.... spojrz na datę postu mariuszmarkon... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corax1109 Opublikowano 21 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 Witam. Mam pytanie do Ewani: dwa dni temu na tablicy ogłoszeń w ZUSie czytałam, że za 1% trwałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu wypłacana jest kwota 538 zł. T u czytam: 495. Czy coś źle zrozumiałam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 21 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 corax1109 wrote:Witam. Mam pytanie do Ewani: dwa dni temu na tablicy ogłoszeń w ZUSie czytałam, że za 1% trwałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu wypłacana jest kwota 538 zł. T u czytam: 495. Czy coś źle zrozumiałam?TU - czyli gdzie?Jesli masz na mysli link, ktory podaję jako info w spr. "jak starac sie o odszkodowanie z ZUS" - pisalam wklejajac go po raz pierwszy, ze z uwagi na to, ze artykul jest "nie najnowszy" nie sa aktualne stawki odszkodowania za 1 % uszczerbku.Z tym, ze ja to podaje w odniesieniu do MERITUM czyli do tego JAK postepowac a nie w odpowiedzi na pytania o wysokosc odszkodowan. Bo W TYM wzgledzie nastepuja co rok zmiany. Teraz - od 1 kwietnia br. tez bedzie nowa stawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corax1109 Opublikowano 21 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 Dziękuję. Teraz juz rozumiem. Umieściłam co prawda to pytanie jako nowy wątek, ale powtórzę je i tutaj: na nową kwietniową stawkę raczej nie mam co liczyć, jeśli orzeczenie o uszczerbku na zdrowiu zostało mi wystawione 19 marca br.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Mysle, ze nie, niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corax1109 Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Jeszcze raz dziękuję. I jeszcze jedno pytanie,naprawdę ostatnie. Mam zamiar złożyć odwołanie od tego orzeczenia. Czy jeśli zostanie wydane nowe, z kwietniową bądź późniejszą datą,obowiązywać będzie nowa stawka, czy wciąż obecna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Prawde mowiac - nie mam pojęcia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corax1109 Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Nic nie szkodzi. Jak mi wypłacą odszkodowanie (jeśli wypłacą...) to się dowiem i poinformuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corax1109 Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Witam ponownie i zgodnie ze wcześniejszą obietnicą informuję jak ma się ponowna decyzja ZUS-u do nowych stawek odszkodowania. Orzeczenie złożyłam, komisja warszawskiego ZUS-u zmieniła decyzję niższej instancji podwyższając mi procent uszczerbku na zdrowiu o 10%. Ta zmieniona decyzja nosiła datę 16 kwietnia i odszkodowanie wypłacono mi po nowych, wyższych stawkach. Raz jeszcze dziękuję Ci Ewanio za wcześniejsze informacje z nadzieją, że następne nie będą mi potrzebne. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 Dziękuję za informację.Bardzo się cieszę, że Twoje odwołanie przyniosło pozytywny skutek. To ponownie dowodzi, że z ZUSem WARTO i TRZEBA walczyć o swoje.Życzę zdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EwaM Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Witamczy zglaszac przedawniony wypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
griszo Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Istnieje prawdopodobieństwo że możesz a nawet powinnas zgłosic wypadek przy pracy.Istnienie przyczyny wewnetrznej w Twoim przypadku nie wyklucza że zdarzenie jakiemu uległaś bylo tzw. "impulsatorem" - inaczej przyczyna zewnętrzna w zwiazku z praca które spowodowało że musiałaś poddać sie zabiegowi , a i uszczerbek jest spory bo takie unieruchomienie w okolicach 30 proc kwalifikuje sie moim zdaniem pod orzeczenie grupy niepełnosprawności przynajmniej przed Powiatowym Zespołem d/s Orzekania o Niepełnosprawności - korzyści są z tego spore później.na razie zgłoś pracodawcy zdarzenie z wrzesnia najlepiej pisemnie, musi on powołac zespół powypadkowy który ustali przyczyny wypadku i sporządzi protokół . Najlepiej abyś miała swiadków zdarzenia oraz oczywiście dokumentacje lekarska.mało jeżeli zespól uzna to za wypadek- a tak bedzie na 99 %, to jeżeli byłas na zwolnieniu lekarskim przysługuje ci za czas niezdolnosci do pracy w związku z wypadkiem pełne 100% za L4 jeżeli na nim byłaś.Spokijnie dziaalj//pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EwaM Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Dziękuje za odpowiedz a w zasadzie podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EwaM Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
griszo Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Protokół sporządzasz przyjmując formalnie informacje od poszkodowanej, roniąc tzw zglocszenie zdarzenia.W przyczynach faktycznie będzie dzuiałanie osob trzecich - sprzątaczka ktora najprawdopodobniej nie uzyła znaków ostrzegawczych o mokrej posadzce. Mokra podłoga to przyczyna wypadku - spowodowała uslizg a ten z kolei uraz..Co do protokołu to po powołaniu zespołu powypadkowego przez pracodawce masz 14 dni na jego sporządzenie. i robisz go ZAWSZE nawet jeżeli wypadek na wypadek nie wygląda(wtedy się ewnie uznaje )Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EwaM Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Griszo dziekuję bardzo za pomoc, a może zerknij jeszcze troszkę wyżej i pomóż mi rozwiać wątpliwości odnosnie mojej sprawy . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
griszo Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 odpowiedź na drugim tym samym pościeW skrócie moim zdaniem z tego opisu ja zakwalifikował bym twoje zdarzenie jako wypadek przy pracy i sporządzil papiery - ewentualne współistnienie schorzenia przeciez nie było w momencie zdarzenia wiadome Ci w pełni , a zatem samo zdarzenie nosi cechy zewnetrznej przyczyny uaktywnienia stanu chorobowego - urazu - choćby był on wewnetrzny.Nie zawsze musimy coś widocznie łamać czy byc zranionym aby mieć uraz . Są orzeczenia SN o uznawalności za wypadek nawet zawałów u osób z schorzeniami serca jednak zawsze pod warunkiem impulsu zewnetrznego np stresu tak aby spełniona była przesłanka przyczyny zewnętrznej, nawet brak aktualnych badan jest wg sądów przyczyna zewnetrzna uzasadniajaca uznawalność zdarzenia z wypadekPozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EwaM Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Jezeli u tego pracownika bedzie to stłuczenie to uznać to jako wypadek w pracy?Proszenapisz co oznacza Twoje stwierdzenie.robisz zawsze protokól nawet jak nie wyglada na wypadek ( czy wtedy sie ewent uznaje?) a jezeli nie dostanie zwolnienia to co robie z tym protokołem .Może zadaje dziwne pytania,ale to nie jest moje wyłaczne zajęcie i krótko sie zajmuje bhp.Z góry dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
griszo Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 po pierwsze stłuczenie to też jest uraz a zatem bedzie to wypadek, nawet cos takiego jak zakłucie igła powoduje "przerwanie ciagłości naskórka" - tez uraz mimo że zdarzenie jest tylko potencjalnie wypadkowe. Odnosząc sie tylko do stłuczenia - po pewnym czasie może okazać sie że to stłuczenie np wywołało zapalenie okostnej czy też uszkodzenie nerwu ( nie martw sie to rzadkośc ale jednak..) - i wtedy co wrocic należy do pozornie błachego stłuczenia .Robienie protokołu zawsze oznacza że zawsze jak tylko jesteś formalnie poinformowana o jakimś zdarzeniu należy , dla własnego bezpieczeństwa procesowego przeprowadzic postepowanie powypadkowe.Zaniechanie jest karalne..Nie ma znaczenia czy pracownik dostanie L$ czy nie. Przeciez może byc sytuacja kiedy poszkodowany nie przyjmuje zwolnienia i chodzi dalej do pracy...co wtedy zmusimy go aby wziął zwiolnienie.tak przecież By ło w Twoim własnym zdarzeniu. Brak zwolnienia lekarskiego nie wyklucza istnienia faktycznego wypadku przy pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zuzanna_23 Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 mam pytanie. zlamalam sobie reke w nadgarstku to zdarzenie mialo miejsce w pracy. kosc sie zrosla choc mam takie nie mile uczucie w tej rece i jak duzo dzwigam to na drugi dzien to odczuwam.dzis bylam na komisji lekarskiej i dostalam 0% czy warto sie odwolywac. bardzo prosze o szybka odpowiedzz gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zordi83 Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Mam podobne pytanie do kolegi Mariusza. Czy za zgłoszenie sprawy do zus grożą firmie jakieś konsekwnecje? Jakaś bedzie kontrola bo też nie chcę robić pracodawcy problemów zawsze mnie dobrze traktował i mamy przyjacielskie stosunki. Nie wspominając ze nie chce żeby mnie zwolnili bo teraz niestety ciężko utrzymać pracę, takie trudne czasy nastały. Miałem wypadek na hali przenosząc towar ktoś położył na podłodze belki nie w tym miejscu. Zasadniczo jest to wina kierownika że nie przeszkolił nowego pracownika.Skończyło się na rozciętej łydce z przodu i boku. Sporo krwawiłem ale na szczęści8e bez jakiś poważniejszych uszkodzeń. Warto to zgłaszać i robić wokół tego szum? może ktoś coś poradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Sordon Opublikowano 29 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 Szanowny Panie, w przypadku, gdy wypadek w pracy nie wiąże się z nieprzestrzeganiem przepisów BHP i nie doszło u poszkodowanego do ciężkiego uszczerbku na zdrowiu lub śmierci, pracodawca nie będzie obciążony procedurą dochodzenia odszkodowania z ZUS. Więcej szczegółowych informacji znajdzie Pan w tym wpisie: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/stwierdzenie-winy-w-protokole-powypadkowym-i-wplyw-na-dochodzenie-roszczen/ Z opisywanej sytuacji nie wynika, aby doznał Pan obrażeń skutkujących trwałym uszczerbkiem na zdrowiu, a tylko taki daje podstawy do dochodzenia jednorazowego odszkodowania z ZUS. Wypłata następuje w kwocie 984zł za każdy % stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu. Przeprowadzenie procedury powypadkowej - czyli powołanie zespołu powypadkowego oraz sporządzenie protokołu powypadkowego lub karty wypadku przy pracy jest obowiązkiem pracodawcy. Powinien on również zgłosić roszczenia do ZUS, jednak jeśli po wypadku nie pozostała blizna, a rana prawidłowo się zagoiła, dochodzenie roszczeń może okazać się nieskuteczne. Jeśli objęty jest pan pracowniczym ubezpieczeniem nw można dochodzić odszkodowania z tej polisy. Pozdrawiam Marta Sordon Cytuj Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi