Witam,
Otrzymałam pismo - wezwanie do złożenia wyjaśnień w sprawie dot. Zatrzymania auta na zakazie. Wcześniej dostałam oczywiście pismo o wskazanie sprawcy. Sytuacja wyglada tak, ze w moich okolicach jest ogromny problem z parkingiem ( tak nie zwalnia to mnie z przestrzegania prawa) ale do końca tez nie wiadomo gdzie można a gdzie parkować.
Na pierwsze pismo nie odpowiedziałam nic.
To pismo o stawienie się i wyjaśnienie w charakterze podejrzanego dostałam 29.01 a dziś mamy 8.02 dopiero otworzyłam je, gdyż korespondencje mam na rodzinny adres. Ale do rzeczy, oczywiście zadzwonię do nich, jeśli maja ( i tu pytanie czy maja zdjęcia gdzie zaparkowałam czyt. Dowód przestepstwa) to oczywiście zgodzę się na mandat- a jeśli nie maja czy mogę się nie zgodzić? Plus zastanawia mnie ogromnie zapis:” na podstawie art57 ustęp 3 pkt 2 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenie wzywam do wskazania w ciągu 7 dni .. miejsca zatrudnienia oraz w miare możliwości o warunkach materialnych i osobistych. Nie udzielenie powyższej informacji o miejsce zatrudnienia stanowi wykroczenie art 65 ust 2KW w zw. Art 65 ust 1 pkt 2 KW i będzie ono zawarte w treści zarzutu Wnisku o ukaranie”
Czy na prawdę straż miejska ma taka moc? Stawić się tam mogę dopiero ww wtorek gdyż obecnie jestem poza wwa. Pytanie co robić i jak się odnieść do tego ostatniego punktu?
Z góry pieknie dziękuje za odpowiedz!