Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Błąd medyczny przy porodzie w USA

Agata1661348291
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

moja córka po studiach wyjechała do USA i tam wzięła ślub i zaszła w ciążę. Podczas porodu położna musiała mocno szarpnąć za dziecko bo u mojego wnuka zdiagnozowano porażenie nerwów ramienia. Czy w USA jest to traktowane jako błąd medyczny? Czy córka ma możliwość uzyskania jakiegoś odszkodowania dla syna? Niestety konieczna jest wieloletnia rehabilitacja a może nawet operacja i córki nie stać na ponoszenie takich kosztów leczenia. Czy córka poradzi sobie sama czy lepiej aby wynajęła adwokata? Na jakiej zasadzie działają Kancelarie w USA?

Pozdrawiam,

Agata

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie,

w pierwszej kolejności wspomnę o tym, że ERBA czyli porażenie nerwu ramienia dziecka podczas porodu to niestety bardzo często występujący błąd medyczny zarówno w Stanach Zjednoczonych jak i w innych krajach. Jednakże w USA od wielu lat prowadzone są przez adwokatów takie sprawy więc w tym kraju orzecznictwo jest już ustanowione i uzyskanie odszkodowania jest jak najbardziej możliwe.

Rodzice po wystąpieniu u dziecka porażenia nerwu ramiennego mogą się starać w USA o:

- zwrot kosztów związanych z leczeniem oraz rehabilitacją dziecka,

- zadośćuczynienie za stałe obrażenia a czasem także i kalectwo,

- obecne oraz przyszłe bóle i cierpienia dziecka.

Odpowiadając na koleje pytanie, myślę, że warto jest skorzystać z pomocy adwokata w USA z kilku podstawowych powodów:

- adwokat zna prawo związane z występowaniem błędów medycznych i potrafi przedstawić argumenty, których laik po prostu nie zna,

- kancelarie mają duże doświadczenie w prowadzeniu spraw błędów medycznych i mogą pomóc uzyskać satysfakcjonujące odszkodowania,

- bez większego problemu można znaleźć adwokata, który nie pobiera opłat wstępnych a jedynie prowizje od uzyskanych świadczeń, więc nie ponosimy żadnych kosztów wstępnych.

W razie zainteresowania pomocą bardzo proszę o wysłanie do nas zgłoszenia. Chętnie polecimy Kancelarię w Nowym Yorku z dobrą renomą i długoletnim stażem. Polecam też lekturę naszego artykułu w temacie uzyskania odszkodowania za błędy medyczne w USA - myślę że pomoże on Państwu zapoznać się z tematem.

Pozdrawiam,

Izabela