Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odszodowanie na sprawie karnej???

zebra37
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam

w sierpniu miałam wypadek samochodowy,jechałam z koleżanką jako pasażer(ona przejechała na czerwonym świetle)leżałam półtora miesiąca w szpitalu i do tej pory chodzę o kuli,w następnym tygodniu jest sprawa karna,mam takie pytanie,czy na tej sprawie mogę się ubiegać od niej o zadośćuczynienie finansowe

(pierwszy miesiąc po wypadku,ona wykazywała zainteresowanie moim losem,ale pózniej cisza,i ostatnio mijając mnie na ulicy odwróciła głowe w drugą stronę)

Złożyłam już wniosek o odszkodowanie z polisy,ale chciałabym wiedzieć czy od niej również takie odszkodowanie mogę dostać???

Twoja koleżanka była sprawcą tego wypadku, więc zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem powinnaś dostać odszkodowanie z ubezpieczalni, w której Twoja koleżanka miała wykupioną polisę OC. TU jest instytucją odpowiedzialną za likwidację twojej szkody.

tak ja wiem,ale mam pytanie czy mogę również starać się o odszkodowanie na drodze cywilnej,(zadośćuczynienie) ponieważ koleżanka,tak jak pisałam wcześniej nie interesowała się w ogóle moim losem po wypadku,a ja mam trwały uszczerbek na zdrowiu,i do tej pory nie pracuję,straciłam też pracę(zwolnili mnie)

Dowiedziałam się ,że przed pierwszą rozpawą karna trzeba złożyć w sądzie taki wniosek i wtedy sąd zadecyduje przyznaje zadośćuczynienie czy tez nie,ale to nie jest informacja potwierdzona więc dlatego pytam na forum?