Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek w pracy w niemczech

Rafal.kowalczyk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przydarzył mi się wypadek przy pracy w niemczech. W wyniku konserwacji platformy parkingowej zmiażdzyło mi palca. Byłem na wizycie u chirurga i na rentgenie wyszło że mam pękniętą w pół kość (paliczek dalszy środkowego palca) i miałem szytego palca (4 szwy). Na początek dostałem zwolnienie na 2,5 tygodnia i mam założoną szyne na tym palcu, na dniach będę miał ściągane szwy i dowiem się co dalej. Firma jest ubezpieczona w BG Bau. Czy należy mi się jakieś odszkodowanie?

Witam serdecznie,

niestety prawo niemieckie nie przewiduje możliwości dochodzenia odszkodowania za doznany uszczerbek na zdrowiu w związku z wypadkiem przy pracy, chyba że do wypadku doszło z umyślnej winy pracodawcy (musiałby on chcieć wyrządzić Panu szkodę). Jak najbardziej ma Pan jednak prawo uzyskać świadczenia chorobowe oraz zwrot kosztów leczenia czy rehabilitacji.

Nie wskazał Pan na szczegółowe okoliczności wypadku oraz osobę winną, jeśli bowiem był to pracownik innej firmy wykonujący np. pracę dźwigiem, to ponosi on odpowiedzialność za Pana wypadek i daje to możliwość zgłoszenia roszczeń.

Więcej na ten temat może Pan przeczytać w tym artykule: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/odszkodowanie-za-wypadek-w-pracy-w-niemczech/

Istnieje jeszcze inna możliwość - jeśli jest Pan zatrudniony przez polską firmę, a jedynie oddelegowany do pracy w Niemczech, w takim wypadku pracodawca powinien sporządzić protokół powypadkowy, a świadczenie odszkodowawcze może Pan uzyskać z ZUS.

Pozdrawiam

Marta Sordon

Pozdrawiam

Marta Sordon

Campter Odszkodowania

tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec

www.campter.pl

Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania