hania1 Posted March 8, 2021 Share Posted March 8, 2021 witam chciałabym się dowiedzieć czy jest określony maksymalny termin na zgłoszenie do zus wypadku i dostarczenia karty wypadku pracuje na umowie zlecenie wypadek miał miejsce w sierpniu 2020 pracodawca nie złozył karty do dzis czy może taką karte jeszcze złożyć ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Izabela Praska Posted March 15, 2021 Share Posted March 15, 2021 Witam serdecznie, pracodawca od razu po zdarzeniu powinien zgłosić wypadek z ZUS. Jeśli tego nie zrobił, może Pani zgłosić sprawę do Inspekcji Pracy, która zbada zdarzenie. Jeśli potwierdzą, że do wypadku doszło, to pracodawca będzie musiał dopełnić formalności. Dopiero po zgłoszeniu szkody do ZUS przez pracodawcę może Pani pozyskać od lekarza prowadzącego druk OL-9 informujący o zakończeniu leczenia i zgłosić się z kompletem dokumentów medycznych do ZUS z wnioskiem o wypłatę jednorazowego odszkodowania. Pozdrawiam, Izabela Praska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaszczurka1427 Posted May 17, 2023 Share Posted May 17, 2023 Witam. Jestem po wypadku w pracy, pan najechał mi na stopę wózkiem widłowym , który był pod wpływem alkoholu,może to być na moją korzyść czy nie ma znaczenia? Adwokat wyliczyl że mogę dostać 40 tys to jest adekwatna kwota do mojego uszczerbku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts