Maciejsylwiaop.pl Opublikowano 8 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2021 W listopadzie firma budowlana wykonywała elewacje mojego budynku, żeby docieplić jedna ścianę musiała wejść na dach budynku przylegajacego(miałam zgodę zarządcy tego budynku) ekipa źle odtworzyła dach i przy ulewach kilka dni temu doszło do zalania dwóch mieszkań. Wcześniej nie było żadnych zalań. Czy odpowiedzialność za te szkody są po mojej stronie jako inwestora czy można obciążyć firmę za szkody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 8 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2021 Witam serdecznie, odpowiedzialność za szkodę spada za osobę lub firmę, która realnie do tej szkody doprowadziła. Jeśli więc jakiś podwykonawca wykonywał pracę przy okazji której doszło do jakiś zaniedbań czy popełnienia błędu skutkującego zalaniem mieszkań, to szkody należy zgłosić do ubezpieczyciela OC firmy, która wykonywała prace przy elewacji budynku. Firma powinna podać numer polisy OC i tam należy zgłosić szkodę. Rzeczoznawca przeanalizuje sprawę i wskaże, czy zalanie zostało spowodowane zaniedbaniami czy błędami firmy. Jeśli zostanie to potwierdzone, to odszkodowanie zostanie wypłacone. Pozdrawiam, Izabela Praska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi