asioka Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Smarkacze robili wyścigi i rozbili swym audi kilka samochodów na podjazdach m.in. mój. Na szczęście lekko poszkodowany tylko sprawca, policja była, zrobiła dokładne oględziny. Agent poradził mi, bym zgłosił szkodę z własnego AC / PZU to mój ubezpieczyciel/, tłumacząc, ze sprawa może się wlec. I zgłosiłem. Próbowałem sie dowiedzieć na policji o OC właściciela pojazdu/ to nie ten sam co sprawca/, ale on ma ich gdzieś, wyjechał , moze wróci, może nie i wygląda to niepoważnie/ jakkolwiek policja prowadzi sprawę/. Uspokajają mnie, że ubezpieczyciela mam informować, że wszelkie dane są "w posiadaniu policji", a w razie czego to jakiś fundusz gwarancyjny ma sie tym zająć. W pzu nic konkretnego nie mogę się dowiedzieć, a chodzi mi o to, czy nie utracę zniżek likwidując szkodę z AC, i czy będzie mi to zwrócone, gdy dojdą tego od sprawcy. Nie wiem jak działa ten fundusz gwarancyjny, i czy to ja mam się doń zwracać czy PZU. Niestety nie mogę czekać na szybkie tempo ustaleń przez policję, bo pojazd moknie na deszczu a mnie jest on potrzebny. Ponadto krążą niezdrowe plotki, że to syn policjanta prowadził pijany pojazd, a i jego właściciel może mieć niejasne powiązania z policją- nie wiem, nie chcę powielać różnych opowieści- reasumując nie dowierzam w szybkość policyjnych działań, i chcę tylko wiedzieć, czy likwidując szkodę z AC w pzu nie pozbawiam się czegoś/ tzn. zniżek/, a z drugiej strony ileż mozna czekać na policję, i czy PZU dojdzie tego samo od policji, czy ja mam się bawić w detektywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 1) zniżkę stracisz, zostanie wyrównana po skutecznym regresie do ubezpieczyciela sprwcy. Niestety niemasz wpływu ile będzie to trwało, z reguły około pół roku, ale może się zdarzć, że i kilkalat jak ktoś wrzuci do biurka.Może się więc zdarzyć, że nie zdążysz przed kolejną polisą2) jeślibyła policja, to potwierdzenie sprawcy nie jest ważne. Polisa na pojazd musi być ważna i PZU ustali to na policji i sami zwrócą się do ubezpieczalni sprawcy. Jeślijednak polisy nie ma to wtedy zadużenie przejmie na siebie UFG.3) dokładnie taką samą ścieżkę możesz zastosować pry zmnianie sposobu likwidacji z AC na OC, czyli napisać pismo, by po oględzinach, ustaleiusprawcy presłali akta. To może jednak znacznie dłużejpotrwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi