nestor Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Witam, Mam pytanie dotyczce wypadku w drodze z pracy. Po wyjsciu z pracy wsiadałam do samochodu i przytrzasnełam sobie palca drzwiami. Czy moze to zostać uznane za wypadek w drodze z pracy? Jeżeli tak to w jaki spsób zgłosić zebym zwolnienie miala platne 100%. Poinformowalam tylko pracodawce telefonicznie jek to sie stało. Pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zadzwon jeszcze raz i popros o sporządzenie karty wypadku w drodze z pracy.Jeden egzemplarz tej karty dostaniesz Ty a drugi pozostawi u siebie pracodawca (jesli to on jest platnikiem Twojego wynagrodzenia) i na tej podstawie naliczy Ci 100 % "chorobowego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekzz Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Kolega wracał z pracy do domu, wysiadł z autobusu odwożącego pracowników i przechodząc przez jezdnie potrącił go samochud.Prokuratura uznała że nie było winy kierowcy auta (kolega wyszegł zza autokatu , a tamten nie mógł zahamować) i umorzyła postępowanie.Czy można zgłosić sie do zus o odszkodowanie za wypadek w drodze z pracy i jakie można zgłosić roszczenia bo słyszałem że zmieniły się przepisy o wypadkach i zus uznaje tylko wypadki PRZY pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Dobrze słyszałeś, za wypadki w drodze do pracy i z pracy do domu ZUS nie wypłaca odszkodowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozek1899 Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Witam. 27 lipca wracałem z pracy rowerem i się przewróciłem o wystającą na ścieżce rowerową gałąź. Upadając rozciąłem głowę i uszkodziłem łokieć. Doczołgałem sie do mieszkania i tam zadzwoniłem po karetkę. Zabrali mnie do szpitala, zrobili prześwietlenie i wyszło, że potrzebna jest operacja łokcia. Operację miałem o 14:00. Poskładali mnie na śruby i 28 lipca wypuścili do domu z torbą leków. 7 sierpnia mam iść do szpitala na zdjęcie szwów. Przy wypisie dostałem tylko jedną karteczkę bez dokumentacji pobytu i zdjęc RTG. Jest to mój trzeci tydzień w Walii. Przepracowałem 3 dni w fabyce ciastek Memory Lane Cake. Zatrudniony przez agencję pracy Abacus. Miałem już spotkanie dotyczące National Insurance Number i czekam na kartę z tymże numerem. Dzwoniłem do agencji pracy i poinformowalem o wszystkim. Mają oddzwonić bo sami nie wiedzą co dalej. Pracują tam polki więc nie ma problemu z kontaktem. Mam jakieś szanse na odzyskanie odszkodowania w UK z pracy, jakieś zwolnienie chorobowe z pracy (jak L4 w Polsce)? Potrzebuję do PZU szkolnego jakie papiery zeby ubiegac sie o odszkodowanie w PL? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anetta4m Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Znajdź kancelarię prawniczą zajmującą się odszkodowaniami w UK i spróbuj zainteresować ich swoim wypadkiem. Jednak wydaje mi się, że z odszkodowaniem w UK możesz mieć problem. Mój mąż kilka lat temu miał wypadek drogowy. Wtedy też jechał do pracy rowerem. Nie miał jednak świadków. Pogotowie zabrało go z domu, a nie z miejsca zdarzenia. Śledztwo trwało ponad pół roku. Wprawdzie dostał skromny zasiłek zdrowotny, bo złamał lewą rękę, ale nic poza tym. Na drodze postawili specjalne barierki, które odgrodziły drogę od lampy, w którą uderzył mój mąż i to tyle. Jeśli jesteś ubezpieczony w Polsce w PZU, to powinieneś dostać jakieś odszkodowanie. Mój mąż dostał. Musisz mieć jednak dokumenty z leczenia, przetłumaczone u tłumacza przysięgłego na język polski. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi