michalgrygar155 Posted May 27 Share Posted May 27 Witam serdecznie Mam problem z kancelarią pracadowacy , kancelaria mam wrażenie gra na zwłokę i opóźnia likwidację szkody . Do dnia dzisiejszego nie mam kosztorysu , stanęło na tym z którego ubezpieczenia ma pójść szkoda co mogę zrobić ? Wezwać zakład pracy ? Czy może iść do sądu skoro dzieją się takie rzeczy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marta Sordon Posted June 20 Share Posted June 20 Witam serdecznie, w przypadku likwidacji szkody z polisy OC pracodawcy jego pełnomocnik powinien udzielić informacji o ubezpieczycielu i nr polisy OC. Jeśli nie udzielają odpowiedzi można oczywiści przesłać pisemne wezwanie (przesłanie wezwania do pracodawcy spowoduje raczej jedynie przekazanie przez niego pisma do kancelarii, która w jego imieniu udzieli Panu odpowiedzi). Skierowanie sprawy do sądu bez uzyskania danych ubezpieczyciela i przeprowadzenia przed nim procedury polubownej, może być dosyć ryzykowne. Postępowanie sądowe wiąże się bowiem z opłatą od pozwu (5% wartości sporu) oraz kosztami oddalenia powództwa, w tym kosztami prawnymi strony przeciwnej, nawet do 10 000zł przy wysokich kwotach roszczeń. Dobrze więc wyegzekwować polisę od pracodawcy, zgłosić roszczenia i jeśli ubezpieczyciel zaniży odszkodowanie dopiero rozważyć postępowanie sądowe. W przypadku chęci skonsultowania sprawy - zachęcam do kontaktu. Quote Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts