witam,
miesiac temu mialam wypadek samochodowy, jako pasazer (nie z naszej winy). wypadek mial miejsce w piatek. we wtorek bylam umowiona na podpisanie umowy w pewnej firmie, sieci restauracji. miala byc to umowa o prace na okres probny trzech miesiecy. niestety dostalam zalecenie noszenia kolnierza ortopedycznego, a tym samym zwolnienie lekarskie. jestem w trakcie leczenia.
prawnik powiedzial, ze moge dostac zaswiadczenie, ze przez wypadek i uszczerbek na zdrowiu nie moge podjac pracy w w/w firmie, co da podstawy do ubiegania sie o wyzsze odszkodowanie z tytulu zadoscuczynienia.
menadzer firmy, po skontaktowaniu sie z prawnikami z warszawy stwierdzil, ze takiego zaswiadczenia nie jest w stanie mi wydac, chyba, ze wypadek mialby miejsce podczas drogi do firmy, gdzie miala zostac podpisana umowa, co wydaje sie bardzo logiczne, bo w zasadzie moglabym prosic o zaswiadzenie kazdego potencjalnego pracodawce i wpisac na jakie stanowisko zostalabym przyjeta oraz dowolna kwote, ktora moglabym zarobic.
jakie sa ograniczenia prawne zwiazane z tym problemem? w koncu przez wypadek jestem dalej bez pracy.
prosze o pomoc. pozdrawiam.