Jump to content
Forum Odszkodowania

wypadek uniemozliwil podpisanie umowy

ann
 Share

Recommended Posts

witam,

miesiac temu mialam wypadek samochodowy, jako pasazer (nie z naszej winy). wypadek mial miejsce w piatek. we wtorek bylam umowiona na podpisanie umowy w pewnej firmie, sieci restauracji. miala byc to umowa o prace na okres probny trzech miesiecy. niestety dostalam zalecenie noszenia kolnierza ortopedycznego, a tym samym zwolnienie lekarskie. jestem w trakcie leczenia.

prawnik powiedzial, ze moge dostac zaswiadczenie, ze przez wypadek i uszczerbek na zdrowiu nie moge podjac pracy w w/w firmie, co da podstawy do ubiegania sie o wyzsze odszkodowanie z tytulu zadoscuczynienia.

menadzer firmy, po skontaktowaniu sie z prawnikami z warszawy stwierdzil, ze takiego zaswiadczenia nie jest w stanie mi wydac, chyba, ze wypadek mialby miejsce podczas drogi do firmy, gdzie miala zostac podpisana umowa, co wydaje sie bardzo logiczne, bo w zasadzie moglabym prosic o zaswiadzenie kazdego potencjalnego pracodawce i wpisac na jakie stanowisko zostalabym przyjeta oraz dowolna kwote, ktora moglabym zarobic.

jakie sa ograniczenia prawne zwiazane z tym problemem? w koncu przez wypadek jestem dalej bez pracy.

prosze o pomoc. pozdrawiam.

• 4 weeks later...
Wydaje mi się że jeżeli ja to tak przynajmniej rozumiem miałaś mieć podpisana umowę to wynikało to z wcześniejszych ustaleń z menadżerem tamtej firmy masz pewnie na to jakies zaświadczenie albo coś ? jeżeli w wyniku wypadku nie mogłaś podjąć pracy to moim zdaniem należy Ci sie wyższe odszkodowanie z tytułu zadośćuczynienia jakbyś była w pełni sprawna mogłabyś w końcu podjąć robotę a tak nie utracone korzyści są ....