poszkodowana Posted May 5, 2008 Share Posted May 5, 2008 Wracając z pracy samochodem, uległam wypadkowi nie z mojej winy - wjechał we mnie inny samochód, który był na drodze podporządkowanej, ja jechałam na głównej. Nie wezwaliśmy policji - dostałam wszystkie namiary sprawcy i spisaliśmy oświadczenie.Teraz noszę kołnierz ortopedyczny, jestem na zwolnieniu L4 i pod opieka specjalizstów, skieroanie na rehabilitację.Jakie przysługuje mi odszkodowanie z pracy, z ZUSu itp.? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natan Posted May 6, 2008 Share Posted May 6, 2008 Witamz tego co sie orientuje wypadki w drodze do i z pracy nie są uważane za wypadki przy pracy, dlatego też nie możesz otrzymać odszkodowania z ZUS. Ale możesz otrzymać odszkodowanie z OC sprawcy wypadku. Możesz otrzymać zadośćuczynienie za ból i cierpienie oraz zwrot kosztów leczenia i rehabilitacji. Powinnaś zgłosić roszczenie do ubezpieczalni sprawcy czyli do link 4, ale będziesz potrzebowała dowodów na to, że byłaś poszkodowana w wypadku nie z własnej winy, dlatego też w takich przypadkach warto mimo wszystko wezwać policję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted May 6, 2008 Share Posted May 6, 2008 czy zglosilas w pracy, ze uleglas wypadkowi w drodze z pracy? Czy pracodawca sporzadzil karte wypadku? Czy chorobowe masz wyplacane 100%. Pelne "chorobowe" to jedyne swiadczenie przy wypadkach w drodze do pracy i z pracy.Mozesz natomiast - oprocz tego, o czym pisze Natan - starac sie o odszkodowanie z ubezpieczenia swojego prywatnego, jesli takie oplacasz sobie indywidualnie lub grupowo w zakladzie pracy, poprzz potracanie skladki z pensji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
poszkodowana Posted May 6, 2008 Author Share Posted May 6, 2008 Z ta plicją to sama już nie wiem ... wiem, że nie zawsze trzeba wzywać ją na miejsce zdarzenie, a jeśli druga soba chce sie dogadać i daje mi wszystie namiary, to tym bardziej nie ma potrzeby ... spisałam z nim oświadczenie - on pisał - w, ktorym napisał, że on we mnie wiechał, wyjeżdzająć z pod stacji paliw (podana nazwa stacji), a ja jechałam na głównej (jest podana nazwa ulicy) no i się podpisał. Zamieszczono również dane który samochód wjechał w który. Zaraz po wypadku pojechałam do ubezpieczyciela (Generali Polska) wypełniłam wszystkie wnioski i dałam dane sprawcy i złożone przez niego oświadczenie. No i sprawa trwa ...A czy jest coś takiego jak odszkodowanie samochodowe - które obejmuje naprawę mojego uszkodzonego pojazdu i odszkodowanie osobowe - obejmuje właśnie to za bój, cierpienie i rehabilitację .... tu dostałam informację, ze powinnma zbierać faktury za kołnierz oropedyczny i leki, tak?Prawda jest taka, ze jak się człowiekowi coś stanie, to dopiero się tym interesuje ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
poszkodowana Posted May 6, 2008 Author Share Posted May 6, 2008 "EwaniaEkspert" to zgłosiłam w pracy, bo wiem, ze ZUS będzie n atej podstawie płacił mi 100%. Co do mojego ubezpieczenia w pracy, to grupowe jest ale nie wiem czy nie obejmuje ono tylko terenu mojej pracy tzn. szkoły - jestem nauczycielem. A indywidualne - dasz wiare - ale w dzien wypadku, rano wypełniłam druczek w pracy u osoby zajmującj sie indywidualnym ubezpieczeniem, bo stwierdziłam, ze dobrze by było je płacić - bo mam w planie zostać mama:) a wracając z pracy uległam wypadkowi:( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted May 7, 2008 Share Posted May 7, 2008 poszkodowana wrote:"EwaniaEkspert" to zgłosiłam w pracy, bo wiem, ze ZUS będzie n atej podstawie płacił mi 100%. Co do mojego ubezpieczenia w pracy, to grupowe jest ale nie wiem czy nie obejmuje ono tylko terenu mojej pracy tzn. szkoły - jestem nauczycielem. A indywidualne - dasz wiare - ale w dzien wypadku, rano wypełniłam druczek w pracy u osoby zajmującj sie indywidualnym ubezpieczeniem, bo stwierdziłam, ze dobrze by było je płacić - bo mam w planie zostać mama:) a wracając z pracy uległam wypadkowi:(Ubezpieczenie grupowe jest, ze tak powiem, "normalnym" ubezpieczeniem i obejmuje "caly swiat"Tak, ze koniecznie zglos sie do pani.pana, ktory te sprawy (ubezpieczenia grupowego) w zakladzie prowadzi!Natomiast- co do ubezpieczenia indywidualnego - jesli jest tak, jak mowisz to obawiam sie, ze JESZCZE CIE NIE OBJELO, gdyz nie liczy sie moment (data) podpisania druczku a moment (data) OPŁACENIA pierwszej składki.I - przewaznie jest tak, ze ubezpieczeniem jest się objętym od dnia następnego po dniu, w ktorym opłaciło się pierwszą składkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
imported_Polamaniec Posted June 11, 2008 Share Posted June 11, 2008 WitamChciałam zasięgnąć informacji w sprawie czy nalezy mi się odszkodowanie iewentualnie z jakich źródeł - otóż ... pod koniec kwietnia uległamwypadkowi poważnego wieloodłamowego podwójnego złamania nogi zezwichnięciem w drodze do pracy - na ulicy - schodząc ze schodów.Pogotowie zabrało mnie do szpitala w którym spędziłam 6 dni.W tej chwili jestem cały czas w trakcie leczenia gdyż jestem unieruchomiona na całej długosci nogi w opatrunku gipsowym.Czy wypadek w drodze do pracy może być uznany jako wypadek przy pracy ?i czy w ogóle teraz jest coś takiego jak "wypadek w drodze do pracy" bo słyszałam już różne wersje - więc ja już sama nie wiem ... czy mi się odszkodowanie nalezyPo jakim czasie firma przestanie wypłacać mi pensje, czy muszę coś do ZUS-u zgłosić ?Bardzo byłabym wdzięczna o informację Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted June 22, 2008 Share Posted June 22, 2008 Połamaniec - odpowiedziałam Ci w innym wątku. Powodzenia:-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now