Mam krótkie pytanie jak powinna przebiegać rehabilitacja stawu kolanowego? jakie zabiegi stosować aby jak najszybciej dojść do pełnej sprawności ? I ile powinna trwać ?
Pozdrawiam
Założył marck, 3 kwietnia 2007 · 418 wyświetleń
Mam krótkie pytanie jak powinna przebiegać rehabilitacja stawu kolanowego? jakie zabiegi stosować aby jak najszybciej dojść do pełnej sprawności ? I ile powinna trwać ?
Pozdrawiam
Bardzo proszę o udzielenie odpowiedzi.4 kwietnia upadłam lekko na kolana na betonową posadzkę. Mam od wielu lat zwyrodnienia w obu stawach. Poczułam ból na łączeniu mm czworogłowego uda z rzepką.Było prześwietlenie, nie ma złamania, nie ma skręcenia, jest malutki krwiak, 2 dni później potwierdzony przez wykonanie USG (lekarz wykonujący badanie stwierdził, że krwiak jest mały i powinien się wchłonąć, nie ma potrzeby robić punkcji). Ortopeda unieruchomił mi staw, zalecił kule oraz leki p/p zakrzepowe i na wzmocnienie stawów:Recalcin, Detralex, Rodanol S, Clexane oraz Arkalen do wcierania.Lekarka - ortopeda 4 kwietnia wykonała punkcję, okazało się że jej zdaniem nie była konieczna. Po tygodniu, dokładnie wczoraj stwierdziła, że niepotrzebnie wykonałam USG (na własną rękę badanie wykonałam prywatnie) i ponownie wykonała punkcję. Nie udało się zciągnąć płynu. Mój wynik USG brzmi następująco: Chondromalacja kłykci kości udowej II st. Wysięk w zachyłkach nadrzepkowych zwłaszcza po stronie bocznej. Więzadła poboczne bez uchwytnej patologii. Znaczny przerost ciała Hoffy oraz maziówki. W zakresie rogu przedniego strefa hipoechogeniczna mogąca odpowiadać staremu urazowi. nad rzepką lewą po stronie bocznej krwiak w zakresie . czworogłowego uda o wymiarach: 7,4x13,7 mm. Struktury dołu podkolanowego b.z. Po stronie prawego kolana chondromalacja jak wyżej. Struktury dołu podkolanowego bez zmian w USG.
Proszę o informację, jak długo mam mieć unieruchomione kolano (ból prawie minął) i jak długo powinna trwać jego rehabilitacja.